„Klubrádió

Ünnepnap lett Romániában a trianoni szerződés évfordulója

18/11/2020 13:47

| Szerző: Klubrádió

A román államfő, Klaus Iohannis miután első alaklommal sikertelenül emelt alkotmányossági óvást a jogszabály ellen mivel szerinte sértette a diszkrimináció tilalmát, a román parlament másodszorra is változatlan formában megerősítette. Iohannis már nem tagadhatta meg a jogszabály hatályba léptetését.

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő azt a törvényt, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában – közölte szerdán a román elnöki hivatal.

A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, amihez az állami és helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak. A trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Trianon
 
Trianon
 

 

Iohannis első alkalommal alkotmányossági óvást emelt, amiben azzal érvelt, hogy a törvény sérti a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, felülvizsgálati kérelmében pedig azt kifogásolta, hogy a törvénytervezet autentikus és tartalmas közvita nélkül született, és arra figyelmeztette a parlamentet, hogy Romániának EU-tagállamként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie a megosztó témákat, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek.

Miután a törvényhozás másodszor is változatlan formában erősítette meg a Trianon-törvényt, az államfő már nem tagadhatta meg hatályba léptetését.