„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Z, mint Zorro

14/03/2021 07:34

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásának szimbóluma egy nagy Z betű volt, amit az első valódi álarcos igazságosztó karcolgatott Los Angeles épületeinek falaira a 19. század elején. Zorro történetét elemeztük Paár Ádám történész-politológussal. Megnéztük, hogy a filmes adaptációk időről-időre mit változtattak az eredeti képregényen. Sőt, az is kiderült az adásból, mi a kapcsolat Zorro és Batman között.

2021. március 13. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. március 13., szombat 13:30)
25:58
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám elmondta, hogy Zorro valóban az elsőnek számít a filmes szuperhősök között, hiszen az 1919-ben egy magazin számára írt figura történetét már 1920-ban vászonra vitték. Az már az azóta eltelt több mint 100 év eredménye, hogy egy egész univerzum alakult ki körülötte. Zorro ugyanis kapott egy állandó segítőt, Bernardót, egy lovat, Tornádót, és persze a jellegzetes mozdulatot, ahogy kardjával jelét a Z betűt a falra karcolja, ahol éppen jobbá tette a világot.

A történész mesélt arról az általában kevésbé ismert világról, amelyben Zorro megkezdte pályafutását. Az 1810-es évek Kaliforniája egészen más volt, mint a mostani, és a korai adaptációk, majd a legutóbbiak is ezt a westernbe hajló spanyol életérzést közvetítették.

Az álarcos hős történeteit feldolgozó filmek azonban sokszor egészen szabadon értelmezték az eredeti művet, és volt, hogy nem csak a korszakon, de a helyszínen is változtattak. Volt olyan film, ami Kolumbiába helyezte a történetet, volt, ami Spanyolországba. De még az is előfordult, hogy Zorro találkozott a három testőrrel.

Paár Ádám elmondta, rengeteg valódi történelmi személyiség alapjául szolgált Zorro figurájának, többek között maga Robin Hood. De ugyanígy a Zorro-történetek is hatással voltak más alkotókra. Batman figurájának például Zorro volt az egyik előzménye. Amíg Zorrónak ott van Bernardo, addig Batman-nek Robin, Zorro Tornádón vágtat, Batman Batmobillal jár, Zorro Z betűt karcolgat, Batman a denevér jelet vetíti az égre.

És ami a legfontosabb, mindkét figura kettős életet él: nappal átlagemberek, éjszaka az utcán mentik meg a bajbajutottakat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Orange County Archives/Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. március 13., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes