„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

James Bond, a politikus

25/10/2020 08:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Megvizsgáltuk, hogy a James Bond franchise egyes darabjai hogyan reagálnak a világ eseményeire; illetve  a 007-es egyik megformálójára, Roger Moore-ra emlékezünk.

2020. október 24. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. október 24., szombat 13:30)
28:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológus elmondta, az amerikai filmgyártásra általában jellemző, hogy a főhős a „tegnap” rosszfiúi ellen harcol. Csupán a biztonság érdekében nem választanak az alkotók aktuális ellenséget. Hozzátette, ez a jelenség a hidegháború idején még kiélezettebben jelen volt. És bár a James Bond sorozat brit produkció, ez a hozzáállás a szigetországban is megfigyelhető. Paár Ádám szerint a rendszerváltás előtti időkben ügyeltek arra, hogy mindig közvetett módon jelenjen meg a valódi ellenség, nevezetesen a Szovjetunió.

A szakértő elmondta, az évtizedek folyamán nem csak a főgonoszok változtak át szürreális szörny figurákból láthatatlan ellenségekké, hanem maga James Bond is egyfajta karakterfejlődésen esett át. A nézők egyre kevésbé hitték el, hogy egyetlen titkos ügynök képes időről-időre megmenteni a világot, így egyre több realitást csempésztek a történetekbe, amire hihető módon kellett reagálnia Bondnak.

Az interjúban szó esett arról is, hogy bár hangsúlyozottan angol figura James Bond, életre keltette már a vásznon skót, ír, wales-i, de még ausztrál színész is. Utóbbi George Lazenby volt, aki Sean Connery és Roger Moore 7-7, Timothy Dalton 2, Pierce Brosnan 4, valamint Daniel Craig eddigi 5 filmjével szemben csupán egyszer öltötte magára a titkosügynöki szmokingot.

 

A műsor Britinvázió rovatában Bond egyik klasszikus megszemélyesítőjére emlékeztünk. Roger Moore 1927. október 14-én született Londonban, és mielőtt elcsábította volna a mozi világa, volt grafikus és fotómodell is. Filmes pályafutása különböző tévéfilmekkel és sorozatokkal indult, jelentősebbek ezek közül az Ivanhoe, illetve a Maverick. Majd jött egy olyan szerep, amellyel sokáig azonosították, és amely végül is a védjegyévé vált. Az angyal kalandjaiban Simon Templarként vált azzá a jól fésül, öltönyös igazságosztó figurává, amelyet aztán további filmjeiben és sorozataiban is hozott. Hiszen Moore ugyanezzel az angol úriember karakterrel tért vissza a Minden lében két kanál sorozatban, majd James Bondként is.

Sajnos leghíresebb szerepe után már csak kevéssé jelentős tévéfilmekben és sorozatokban tűnt fel. Többek között az Aliasban, a Spice Worldben, vagy éppen a német Tetthelyben. 2016-ban még azért jött egy minőségi mozi film. Edelényi János koprodukciós alkotásában, a Jutalomjátékban láthattuk, ahol saját magát alakította Brian Cox és Lukáts Andor mellett.

Utolsó befejezett filmjében pedig visszatért a gyökerekhez. A 2017-es Az angyal című tévéfilmben egy új Simon Templar mellett új karakter bőrébe bújva jelent meg, ahogy egyébként egy másik korábbi angyal, Ian Ogilvy is szintén új szerepben tért vissza.

Roger Moore 1991-től a UNICEF jószolgálati nagykövete volt. 1999-ben az angol királynő lovaggá ütötte. 2017. május 23-án hunyt el Svájcban.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió 
20020.10.24. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás