„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A képregény nem műfaj

18/10/2020 10:18

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm - Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában képregény-evolúcióról beszélgettünk.

2020. október 17. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. október 17., szombat 13:30)
27:04
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Jerry Siegel képregényszerző születésének évfordulója kapcsán Tóth Zoltán János, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének adjunktusa mesélt a Superman-sztoriról. Elmondta Siegel alkotótársával, Joe Shusterrel Supermant eredetileg gonosznak írta meg, és csak később vált a ma már jól ismert figurává.

Az interjúból az is kiderült, hogy a képregények többsége reagál az aktuális világeseményekre. Aszerint alkotják meg a művészek hőseiket, hogy éppen mire van szüksége a világnak. Így a második világháborúban Amerika kapitányt propaganda célokra használták, valamint az sem véletlen, hogy a kortárs képregények, illetve az abból készült filmek a szeptember 11-i terrortámadásra reagáltak.

Tóth Zoltán János elmondta, hogy a nyomtatott képregények után először rádiójátékok készültek a szuperhősök kalandjairól, majd később költöztek a tévé képernyőire ezek a történetek, míg végül a moziban találtak otthonra.

A szekértő hozzátette több hulláma volt, illetve van a képregény filmeknek – amelyek bizonyos szempontból le vannak maradva az újság formátumú képregényektől – de soha nem mennek ki a divatból, mert nem csak, hogy több műfajt képviselnek a különböző hősökhöz kapcsolódó történetek, hanem még arra is képesek, hogy magukon nevessenek, és eljutottak odáig, hogy már paródia elemeket is használnak az új filmek.

Tóth Zoltán János a beszélgetésben összehasonlította azt is, hogy miben jobb a DC, és miben a Marvel, és hogy az egyes karakterek mitől lesznek szerethetőek. Valamint annak az okát is fejtegette, hogy vajon miért nézünk még a moziban is szívesebben sorozatokat, mint önálló filmeket. És hogy ez milyen összefüggésben van a Marvel sikeres univerzumépítésével.

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk. Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás
Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. október 17. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes