„Klubrádió
Fülbevaló

Gyerekek és szuperhősök

17/12/2019 15:10

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

A mai Fülbevalóban gyerekekről és szuperhősökről beszélgettünk.

2019. december 17. Fülbevaló (2019. december 17., kedd 13:00)
48:10
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika
Szó volt beteg gyerekeket felvidító szuperhősökről, és súlyosan autista kisfiút nevelő szuperhősről is. Meg azokról a gyerekekről, akik még nem képesek felmérni az alkohol káros hatását, de már rendszeresen isznak. Ennek kapcsán, egy programot mutattunk be, ami a felelős, mértékletes alkoholfogyasztásra igyekszik a rábírni a fiatalokat, és nem a teljes absztinenciára. Helyes dolog ez? Mennyiben felelős a szülői minta azért, ha egy tinédzser nem képes pia nélkül elképzelni egy bulit? Erről is kérdeztük a szakértőket.

Szuperhősök és hercegnők járják a kórházakat, hogy kicsit felvidítsák az ott gyógyuló betegeket. Az ötlet Darth Vaderrel indult, a hobbitokkal folytatódott, de mára egyre több mese elevenedik meg az önkéntesek segítségével. A csoport - a Coshelp Egyesület - vezetőjével Lay Viktória készített interjút.

A 14 és 18 év közötti középiskolás korú fiatalok 80 százaléka 15 évesen vagy annál korábban ivott először, minden harmadik ilyen korú gyerek rendszeresen fogyaszt alkoholt – ez derült ki egy novemberben végzett online felmérésből. Legtöbben égetett szeszt isznak, ezt követi a sör és a bor. A Magyarországon idén elindult Szétcsúszva program ezt a korosztályt célozza meg; de nem azzal az üzenettel, hogy inni tilos. Zács Kristófot a programot támogató Diageo HR igazgatóját először arról kérdeztük, nincs-e valami ellentmondás abban, hogy a programon olyan gyerekek vesznek részt, akik legálisan még nem vásárolhatnak, ihatnak alkoholt.

alkoholfogyasztás infografika
 
alkoholfogyasztás infografika
 

Valószínűleg sokan emlékeznek még arra, mennyit ér, ha a felnőtt, aki jókedvűen koccint egy buliban kategorikusan megtiltja a tizenévesnek, hogy igyon, és dohányozzon. Innen indult a beszélgetés Zacher Gábor toxikológussal aki először a felmérés adatait elemezte.

Majd egy részlet következett abból a dalból, amit az autizmus világnapjára szerzett  Z. Kiss Zalán a Pokolgép gitárosa.

Fülbevaló
2019. december 17. kedd 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kovács M. Veronika