„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Garfield – egy lusta macska világhódító karrierje

3/08/2020 07:38

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában kiderítettük, miért szereti mindenki Garfieldot; valamint Csortos Gyulára emlékeztünk, a színművész halálának 75. évfordulója kapcsán.

2020. augusztus 01. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. augusztus 01., szombat 13:30)
29:12
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Július 28-án töltötte be 75. születésnapját Jim Davis képregényrajzoló, akinek a neve úgy forrt össze egy túlsúlyos lusta macskáéval, ahogy Walt Disneyé egy piros rövid nadrágos egérével. Igen, utóbbi Mickey Mouse, előbbi pedig természetesen Garfield. Hogy mitől tudunk sokan azonosulni vele, és a megjelenése a hetvenes évek végén hogyan vált az amerikai társadalom látleletévé, többek között erről beszélgettünk Paár Ádámmal. A történész-politológus az alkotó, Jim Davis pályakezdéséről is mesélt, valamint arról, hogyan született meg Garfield karaktere, és a három képkockás képregény formátumból végül hogy lett komputer animált macska a mozivásznon.

A folytatásban Kurutz Márton filmtörténésszel a 75 éve elhunyt Csortos Gyulára emlékeztünk. 1883-ban született és 1945. augusztus 1-én, vagyis pontosan 75 éve hunyt el a legendás színpadi és filmszínész. Kurutz Márton felelevenítette a művész legfontosabb filmszerepeit, forgatási szokásait, elmondta, miért és hogyan tudott átnyergelni a némafilmről a hangosra, és a titkot, amitől évtizedekkel később is tudjuk, ki az a Csortos Gyula.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. augusztus 1. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes