„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Ezek is mi vagyunk – a Casablancától a Jurassic Parkig

10/10/2020 08:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Topolánszky Tamás Yvan volt. A rendező Kertész Mihályról szóló, Curtiz című filmjéről azt mondta: a Hollywoodba vándorolt magyar művészek közül talán Kertész példája a legalkalmasabb arra, hogy valódi képet mutathassunk a világnak magunkról. Beszélt a kezdetekről, Svájcról, ahol született, a Jurassic Parkról és a vendéglátásról is.

2020. október 09. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. október 09., péntek 10:00)
84:12
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Topolánszky Tamás Yvan a Kertész Mihály szóló, Curtiz című filmjéről mesélt először. Azt mondta, a Hollywoodba vándorolt magyar művészek közül talán Kertész példája a legalkalmasabb arra, hogy valódi képet mutathassunk a világnak magunkról. Hozzátette, olyan filmet akartak készíteni, amely bizonyos szempontból a magyarságról szól, tulajdonképpen egy történelmi hősünkről, minden pátosz nélkül. És mindezt úgy, hogy ne csak a magyar nézőnek legyen érthető, hanem a külföldi közönséghez is közelebb kerüljön a téma. (Kertész Mihály, másnéven Michael Curtiz magyar-amerikai filmrendező a világhírű Casablancáért kapta meg Oscar-díjat. Hosszú hollywoodi karrierje során több mint száz filmet készített.)

Eddig egyetlen nagyjátékfilmjéhez Topolánszky Tamás Yvan feleségével, egyben producertársával, Sümeghy Claudiával fogott hozzá, ahogy korábbi rövid-, illetve dokumentumfilmjéhez is. 

A rendező a pénteki adásban mesélt arról is, hogyan került közel a szakmához. Svájcban született, ahonnan a rendszerváltás idején költöztek haza a szüleivel. Angolul és németül is beszél, ami nagy segítséget jelent abban, hogy a filmes karrierjét nemzetközi szinten tudja építeni.

Topolánszky 5-6 éves kora óta rajong a filmekért. A nagymamája sokat vitte moziba, és egyik legmeghatározóbb filmes élménye a Jurassic Park volt. És bár már akkor érezte, hogy a filmezés a nagy szerelem, az érettségi idején elcsábult a vendéglátás felé. A Gazdasági Főiskolát végül 5 év után, a diplomaszerzés előtt hagyta ott.

Megpróbálkozott a Színművészeti Egyetemmel is, ahova nem került be, de utólag már nem bánja – mondta el az Ötösben –, mert úgy érzi, így rákényszerült, hogy autodidakta módon képezze magát.

Végül a MOME-n diplomázott, amely végzettségét, illetve ott szerzett ismereteit azért tartja a munkája szempontjából fontosnak, mert a filmezéshez szükséges audiovizuális tudást ott szívta magába.

Folyamatosan formálódó filmtervei mellett pedig különböző „szerelemprojektek” és reklámfilmek forgatása tölti ki az idejét.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Klubrádió

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2020. október 09., péntek 10:00