„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Talán 16 színdarabja van – Egressy Zoltán az Ötösben

29/08/2020 08:39

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Egressy Zoltán írót, színpadi szerzőt látta vendégül, aki kérdésére, hogy hány darabja van, nem tudott pontos számot mondani.

2020. augusztus 28. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. augusztus 28., péntek 10:00)
89:00
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Az író mindjárt szabadkozni is kezdett, hogy nem nagyképűségből, pusztán azért nem tudná megmondani pontosan, mert amint „elválik” egy művétől, úgy érzi, nincs vele dolga. Persze vannak előadások, amelyek viszont őt nem engedik el. A Portugál nem csak itthon, de világviszonylatban is ismertté tette a nevét. A Katona József Színház műsoráról 20 év után vették le, de szinte nincs olyan évad, hogy valamely színház ne mutatná be. A Portugálon kívül más művei is bejárták a világot. Volt bemutatója Bulgáriában, Oroszországban és Angliában is.

Az Ötösben Gálvölgyi János egészen az író gyerekkoráig ment vissza, hogy megfejtse tehetségének és sikerének a titkát. Kiderült, Egressy Zoltán legfőbb vágya az volt, hogy buszvezető legyen. Nem csak egy busz makettje volt gyerekkorában, de mindig úgy is utazott, ha tehette, hogy a buszvezető mellett állt, és nézte, az milyen gombokat nyomogat. Az álma, ha csak egy délutánra, de valóra vált: a húgától azt kapta az 50. születésnapjára, hogy kipróbálhatta, milyen buszt vezetni. Az élményről gyermeki lelkesedéssel mesélt a műsorban.

A másik nagy álma a gyerek Egressynek a foci volt. Gyűjtötte is a gombfoci csapatokat. 72-vel büszkélkedhetett. Valamint ő maga is szívesen rúgta a bőrt.

És hogy mikor fordult az irodalom felé? Gálvölgyi János kérdésére elmondta, hogy mindig azt hitte, csak a gimnáziumban kezdett verseket írni, de később véletlenül megtalálta egy gyerekkori zsengéjét: 8 éves korában írt egy regényt, amelyet ugyan nem fejezett be, de meglepődött, mert arra sem emlékezett, hogy valaha elkezdte. A gimnáziumi versírásnak hamar eredménye lett, Egressy szerint túl hamar. 24 évesen adták ki az első kötetét, amelyet később olvasva már kritikusabban vizsgált. A színdarabok pedig csak később jöttek. Újságíróként dolgozott, amikor nekifogott az első művéhez, amely már megágyazott későbbi nagy sikerének, a Portugálnak.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipédia.

Ötös
2020.08.28. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János