„Klubrádió
Fülbevaló

Amikor Darth Vader és Hófehérke együtt segít beteg gyerekeknek

19/12/2019 09:17

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Szuperhősök és más furcsa figurák segítenek beteg gyerekeket - példámutató módon.

2019. december 17. Fülbevaló-részlet (2019.12.17. CosHelp Egyesület)
21:07
00:00

Egy budapesti kórház gyermekrehabilitációs osztálya előtt négy fiatal várakozik, többségüknél hatalmas táskák, még két társukra várnak. Hárman már többször vettek részt ilyen eseményen, de egyikük most van itt először. A zsákjában Hamupipőke-jelmezt hozott, ebbe fog nemsokára beöltözni, hogy az önkéntes társaival az osztályon lévő gyerekeknek egy kis vidámságot hozzanak. Nemsokára kiegészül a csapat, összeszedik az összes holmit, és elindulunk az osztályra, ahol a gyerekek, szülők és kórházi dolgozók már várják őket.

Gyorsnak nem mondható átöltözés kezdődik, de hogy is lehetne gyors, ameddig egy rohamosztagos jelmez minden darabja a helyére kerül? Az ikonikus sisak meglepően könnyű, de 8 órán keresztül viszonylag nehezen lehet már benne levegőt venni - mondja a gazdája, sokszor ugyanis, ha rendezvényre hívják őket, gyakran több órán keresztül is viselik a jelmezeket.

A Közlegény - a Madagaszkár c. mese egyik pingvinjének - jelmeze sem tűnik éppen kényelmesnek, ellenben annál fullasztóbbnak. A benti hőmérséklet simán felmegy 40-50 Celsius fokra, és mozogni sem egyszerű benne. Először csak az óriási talpak és a pizsamaszerű ruha kerül elő a hatalmas zsákból, amiben hozták, a lényeg - Közlegény feje - csak indulás előtt kerül elő. A Szépség és a Szörnyeteg Belle-je a mese elején viselt kék ruhájában érkezik, de a gyerekek ebben általában nem ismerik fel, csak a mese végén szereplő nagy, sárga ruhában - mondja Belle karaktere. Mintha az ő táskája is volna a legkisebb, igaz így abroncs hiányában nem foglal nagyobb helyet, mint egy bármelyik másik ruha.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#coshelp #charity #fun

CosHelp (@coshelp) által megosztott bejegyzés,

Belle-t, Közlegényt, Greedót, Hamupipőkét és a Rohamosztagost már a tornateremben várják a gyerekek, egyelőre igen visszafogottan. A Rohamosztagos veszi át az irányítást, körbejárnak, bemutatkoznak, majd az is rögtön kiderül, hogy a teremből mindenki látta a Star Wars-t. Nem telik el 10 perc, és a kezdeti megilletődöttség teljesen eltűnik, a gyerekek plüss labdákkal ostromolják a jelmezeseket. Ez egy kicsit itt más, mint általában - mondja a Rohamosztagos, hiszen a legtöbbször nem egy közös teremben vannak, hanem a kórtermekben látogatják végig a gyerekeket.

A Coshelp 2019 júliusában lett egyesület, de a munkát ennél már jóval régebben elkezdték. Honfi Júlia, a CosHelp Egyesület alapítója elmondta, 2013-ban volt az első látogatás, amikor egy 18. életévét a kórházban betöltő fiút szerettek volna meglepni azzal, hogy maga Darth Vader köszönti fel. Ekkor talált rá az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségére, akik Star Wars rajongókból álló, hivatalos klub fomájában tevékenykednek, filmhű jelmezekkel. 2013-2016 között alkalomszerűen ismétlődtek ezek a látogatások, immáron Gyűrűk Ura jelmezesekkel kiegészülve. Juli ezután gondolt arra, hogy a dolgot jobban megszervezze, több kórházba eljuttassa és még több karakterrel színesítse a társaságot, így egészültek ki Amerika Kapitánnyal, Pókemberrel, és Hófehérkével. Bár ő maga először civilként vett részt a látogatásokon, később úgy döntött, jelmezbe bújik, hogy a saját bőrén érezze meg, mit jelent ez pontosan. Fekete haja és a “lányos” karakterek hiánya adták az ötletet, hogy Hófehérke jelmezébe bújjon, és azóta rajta is maradt. Bár a maszk alatt könnyebben megnyílnak az emberek, Juli azt mondja, ilyen tekintetben ő nem érzett nagy különbséget, hogy jelmez nélkül vagy azzal vesz részt a látogatáson.

A jelmezesek között R2-D2 is ott van, aki ugyan nem ember, hanem droid, és az 501-esek egyik tagja, Dugovics Krisztián készítette. A távirányítós droid Pécsett lakik, de néha Budapestre is felutazik. A rohamosztagosok amúgy is nagy kedvencek a gyerekek és szüleik körében, de a szuperhősök is nagyot futnak mostanában.

A CosHelphez csatlakozás egyik feltétele, hogy minden önkéntes saját jelmezben jöjjön, viszont szüksége is lesz még rá, hiszen aki egyszer belekóstol, az máskor is menni fog. A kórházi szabályok természetesen rájuk is érvényesek. A kézmosás, fertőtlenítés alap, a Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs osztályán - ahonnan indult az egész - még lábzsákok és szájmaszkok is felkerülnek, a fénykardokat fertőtlenítik, illetve a gyerekek is kapnak gumikesztyűt. A gyerekek persze mind eltérően reagálnak, az adott állapotuktól, hangulatuktól függően, de többségében jól fogadják őket, hamar fel is oldódnak és maximálisan bevonják őket a saját kórházi világukba.

Bár találkoznak nehéz helyzetekkel, a látogatásokkor igyekeznek arra koncentrálni, hogy a gyerekeket segítsék abban, hogy erre a kis időre újra megtapasztalják, milyen is gyereknek lenni, és elfelejthessék a betegségeket. Persze utána kijön az érzelmi megterhelés, de mindenképpen megéri, hiszen nem csak abban a pillanatban élmény ez a gyerekeknek, hanem utána is sokszor felemlegetik, napokig, hetekig mesélik, milyen látogatóik voltak.

Ahol hónapokig tartózkodnak a gyerekek a kórházban, egészen más kapcsolat tud kialakulni egy-egy gyerek és jelmezes között, vagy éppen, hogy a gyerekek új karaktereket ismerhetnek meg a bentlétük alatt. Juli elmesélte, a Szent Lászlóban az egyik fiú első látogatásukkor a takaró alá bújt, legutóbb viszont, mikor Darth Vader látogatta meg, mintha teljesen kicserélték volna, hozta a fénykardját és megvívott a Sötét Nagyúrral.

Idáig eljutni persze nem volt egyszerű, mondja Juli, hiszen sok izgalom és félelem volt benne, hogy fog-e működni, de azt látták, hogy igény van rá, hiszen a gyerekek örülnek, a szülők örülnek, a kórházi dolgozók örülnek, és egyre több helyről érkezik megkeresés.

A cosplayerek pedig nagyon segítőkész közösségnek bizonyultak, hiszen mindez túl tud mutatni a hobbin, és nem csak annak okoz örömet aki végzi, hanem annak is, akinek meg tudják mutatni. Adott esetben a beteg gyerekeknek.

Fülbevaló
2019. december 17. 13:00
Riporter: Lay Viktória