„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Joker, Hannibal, és néhány hoppon maradt szerelmes

22/11/2020 08:30

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában szó volt a mozitörténet emblematikus főgonoszairól, arról, hogyan reagáltak megjelenítésükkel a filmesek az éppen aktuális közhangulatra, illetve arról, hogy hogyan alakultak át, változtak a negatív figurák a filmművészet fejlődésével. Valamint beszélgettünk a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválról is, amelyet idén 9. alkalommal rendeznek meg. November 24. és december 6. között. Ezúttal online formában.

2020. november 21. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. november 21., szombat 13:30)
27:44
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál – ahogy az előző nyolc évben –, úgy most is a világ minden tájáról szállítja a zsidóság kultúrájához, történelméhez kötődő alkotásokat. Idén – reagálva a járványhelyzetre – online formában tartják meg a „vetítéseket”, illetve az azokhoz kapcsolódó kísérő programokat. A fesztiválozók a saját monitorjaik előtt ülve nézhetik végig a különböző műfajú olasz, német, amerikai filmeket, valamint beszélgetéseket rendezőkkel, írókkal. Fritz Zsuzsa, a fesztivál kuratóriumának egyik tagja elmondta, bár sajnálatos, hogy csak online rendezhetik meg idén a programokat, annyi előnye van az internetes változatnak, hogy olyan alkotókat is mikrofon végre tudtak így kapni, akik a földrajzi távolság miatt különben nem tudtak volna részt venni egy személyes beszélgetésen. A nézők pedig ez alkalommal is becsatlakozhatnak az interjúkba, és elküldhetik kérdéseiket.

A műsor folytatásában egy mozitörténeti utazásra indultunk, azt kiderítendő, mitől és hogyan alakultak át a „rossz fiúk” a filmvásznon. Nem mellékes a kérdés, mivel egy jól megírt negatív szereplőre sokszor élénkebben emlékszik a néző, mint a hősökre.

Legyen az egy fura célokért küzdő Bond-gonosz, vagy éppen egy romantikus mozi párbajhőse. Hiszen ki ne várta volna, hogy a Bridget Jones naplójában hősnőnk szerelme a Hugh Grant megformálta, csalfa Daniel Cleaverrel bontakozzon ki. Vagy a film eredetijéül szolgáló Büszkeség és balítéletben ne a félrevezető Wickham legyen a befutó. Azonban az író, írók gondoskodtak róla, hogy a jófiú révbe érésével mégis csak elégedett legyen a néző.

Hubai Gergely filmtörténész elmondta az interjúban, hogy persze ha a filmek negatív karaktereit vizsgáljuk, arra is érdemes figyelni, hogy vajon a történet happy end-jét pusztán ellentétes vagy kifejezetten gonosz célokkal veszélyeztetik azok. És ha az utóbbi, akkor azok a célok mégis milyen jellegűek. A beszélgetésben arra is kitértünk, vajon tudunk-e velük azonosulni, esetleg felmentenénk a mese végén a tetteseket. A filmtörténész arról is beszélt, vajon mely műfaj milyen gonosztevővel dolgozik, és hogy a rossznak mindig meg kell-e bűnhődnie.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. november 21. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás