„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Rabszolgatartás a mozivásznon – az Elfújta a széltől Djangóig

23/08/2020 08:11

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában olyan filmekkel foglalkoztunk, amelyek az amerikai polgárháború időszakát idézik meg, illetve a rabszolgaság kérdését dolgozzák fel.

2020. augusztus 22. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. augusztus 22., szombat 13:30)
28:49
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológus elmondta, hogy a film, vagy az alapjául szolgáló regény születésének időpontja nagyban befolyásolja az üzenetet, amelyet az alkotó közvetíteni akar. Hozzátette, nem tartja a valóságtól elrugaszkodott elképzelésnek azt sem, hogy a jelenlegi helyzet is hatással lehet a jövőbeli alkotásokra. Sőt, hogy ezt az időszakot is megörökítik hamarosan mozgóképen. 

Az interjúban olyan filmeket vettünk sorra, mint az Elfújta a szél, a 12 év rabszolgaság vagy éppen a Django elszabadul.

Nem csak az adott filmeket minősítette a történész, hanem arról is beszélt, hogy megjelenésükkor hogyan fogadták azokat.

A 12 év rabszolgaságot azért tartotta fontosnak kiemelni Paár Ádám, mert szerinte ez az alkotás nagyon hatásosan tudja ábrázolni az agráralapú dél és a polgárosodott észak közötti különbséget, ahogy jelentős műnek tartja a Harc a szabadságért című drámát is, amely nem csak a polgárháborút, és a rabszolgaságot mutatja be, hanem azt is, hogy az északi győzelem után milyen változások történtek, vagy éppen nem történtek a kontinensnyi államban.

A beszélgetésben helyet kapott Quentin Tarantino filmje is, a Django elszabadul, amely több szempontból is más megközelítéssel vizsgálta a rabszolgaság kérdését.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2020. augusztus 22., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes