„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Herbie, KITT és a többiek

20/09/2020 10:47

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

Történelmi viszonylatban beszélgettünk a különböző autós filmekről; és szó volt Polanski új alkotásáról, a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című drámáról.

2020. szeptember 19. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. szeptember 19., szombat 13:30)
29:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológussal sorra vettük azokat a filmeket, amelyekben az autó, mint használati tárgy jelent meg, azokat, amelyekben valamiért ikonikussá váltak és azokat, amelyekben lélekkel, emberi tulajdonságokkal is felruházták őket az alkotók.

Az utóbbi kategóriába tartozókat vizsgálva, nem maradhatott ki a felsorolásból Herbie, a kicsi kocsi, vagy éppen KITT a Knight Rider sorozatból.

A politológus ugyanakkor beszélt azokról a filmekről is, amelyekben az autók valamilyen mögöttes üzenetet hordoztak az adott történelmi korról. Így beszélgettünk a Párbaj című filmről, amelyben egy kamion és egy személyautó egymást előzgeti az autópályán, és amellyel Steven Spielberg feltehetően egyfajta amerikai korrajzot kívánt adni, hanem többféle értelmezés született azóta a film mondanivalójáról.

Paár Ádám az animációkat is megemlítette, illetve a tényt, hogy az autó megjelenítése igenis szolgálhat családi vagy gyerekfilmek alapjául. Elég csak a Verdákra gondolni.

A beszélgetésnek egyébként aktualitást adott, hogy 1909. szeptember 19-én született Ferdinand Anton Ernst Porsche osztrák mérnök, autóipari menedzser, a Porsche sportkocsik névadója.

Polanski válaszolt?

A műsor folytatásában Boronyák Rita filmkritikus méltatta Roman Polanski legújabb filmjét, a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című drámát.

A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában. A kritikus elmondta az interjúban, hogy nyilván nem véletlenül választotta ezt a témát Polanski, aki valamelyest az őt ért támadásokra is igyekezett ezzel a filmmel válaszolni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020.09.19. 14:30
Műsorvezető: Timár Ágnes