„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Jiří Menzelre emlékeztünk, maszkban fesztiválozunk

13/09/2020 12:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a múlt héten elhunyt legendás cseh rendezőre, Jiří Menzelre emlékeztünk; beszélgettünk az idei Velencei Filmfesztiválról; valamint szó volt az Inkább lennék özvegy című drámáról.

2020. szeptember 12. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. szeptember 12., szombat 13:30)
29:52
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Csákvári Géza filmkritikus mesélt a Velencei Filmfesztivál hangulatáról, elmondta, a járvánnyal kapcsolatos korlátozások bizonyos szempontból persze megnehezítették az újságírók munkáját, másrészt viszont kényelmesebbé tették a filmek megtekintését, az interjúkészítést. Mesélt továbbá a programban szereplő filmekről, azokról, amelyek rá nagy hatással voltak, és természetesen a hazai és külföldi filmesek SZFE melletti kiállásáról is.

A műsor folytatásában Boronyák Rita filmes szakíróval beszélgettünk az Inkább lennék özvegy című új brit drámáról, amelyben Annette Bening, Bill Nighy és Josh O’Connor hármasa tökéletes  összhangban van, és biztos alapját képezi a filmnek. A történet középpontjában egy évtizedek óta együtt élő házaspár áll, akik meglátogatják felnőtt fiukat. Az események azonban drámai fordulatot vesznek, amikor a férj váratlanul bejelenti, hogy elhagyja a feleségét. Elszabadulnak az indulatok, az egyre keserűbb vádaskodások azonban nem nélkülözik a híres angol fekete humor legjavát.

Az adás zárásaként Filmhíradó rovatunkban a legendás rendezőre, Jiří Menzelre emlékeztünk.

Ha azt halljuk, Szigorúan ellenőrzött vonatok, Pacsirták cérnaszálon, vagy Sörgyári capriccio, akkor mindenkinek egy különleges hangulat, egy fanyar, néha fájdalmas humor, egy legendás korszak jut az eszébe valamint egy alkotó neve, aki megteremtette azt a világot, amelyben a kollektív szomorúság nevetésbe fordult. Jiří Menzel szeptember 5-én nyolcvankét éves korában elhunyt. A cseh újhullám egyik legjelentősebb alakja főhőseit gyakran Bohumil Hrabal műveiből kölcsönözte, az 1966-os Hrabal feldolgozásáért, a már említett Szigorúan ellenőrzött vonatokért Oscar-díjat is kapott.

Karrierje során számtalan nívós szakmai díjjal jutalmazták, először 1981-ben a Sörgyári capriccio, majd 1993-ban a Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai című filmjét is díjazták a Velencei Filmfesztiválon.

Rendezői munkássága mellett  színészként olyan filmekben láthattuk, mint a Ha ezernyi klarinét, a Szeszélyes nyár vagy a Játék az almáért.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Paul Katzenberger/Wikimedia Commons

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. szeptember 12., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes