„Klubrádió
Kovátsműhely

Chaplin – egy reneszánsz ember

25/07/2020 15:58

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetének középpontjában a filmes legenda, Charlie Chaplin áll. Első vendégünk Geréb Anna, a Nemzeti Filmintézet munkatársa volt, akivel Chaplin zsenialitásának titkát próbáltuk megfejteni. A második félórában velünk volt Koltai Róbert színművész, akivel felejthetetlen kisember-szerepeiről beszélgettünk.

2020. július 26. Kovátsműhely (2020. július 26., vasárnap 17:00)
54:28
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Chaplin a filmtörténet megkerülhetetlen figurája. Rendező, színész, artista, zeneszerző volt egyben; filmjeinek minden kockáját gondosan megtervezte, jeleneteit nem ritkán hónapokig csiszolta, újra- és újravette. Geréb Annával, aki már egészen fiatal kora óta rajong Chaplinért, arról is beszélgettünk, hogyan született meg a csavargó figurája, és miben rejlik a titka, amiért a néző vele sír és vele nevet. A komédia és a tragédia egyaránt jelen van a figurában: jóra tör és elbukik, de mindig töretlen hittel bukdácsol át az életen. Hangosfilmjeiben már nem a megszokott, esetlen, naiv és bájos karaktert hozza, ahogyan művészete érett, úgy lettek egyre komolyabbak, komorabbak filmjei is. Az 1952-es Limelight (Rivaldafény) című filmjében a már idősödő Chaplin által játszott karakter elbúcsúzik a mozitól és a rivaldafénytől. Magánélete is idős korára ért nyugvópontra, hiszen az addig nőügyeiről és botrányairól hírhedt művész végre megtalálta a szerelmet Oona O’Neill, a nála 36 évvel fiatalabb lány oldalán, akitől nyolc gyermeke is született. 

 Kováts Kriszta és Geréb Anna
 
 


Természetesen szó esett még legendás filmjeiről, szkeccseiről is.

Adásunk második vendége Koltai Róbert színművész volt, akit pályája során több emlékezetes kisember-szerepben is láthattunk. Ezek közül talán a legismertebb a Sose halunk meg! Vállfás Gyuszikája. A Koltai rendezésében 1993-ban bemutatott film a modern magyar filmművészet egyik legismertebb és legnépszerűbb alkotása. Annyi nézőt csalt be a mozikba, amennyit Magyarországon hosszú idők óta egyetlen magyar alkotásnak sem sikerült. A rendező, Koltai Róbert saját életéből vette az ihletet a filmhez, Gyuszi bácsi alakját a nagybátyjáról mintázta meg. Az elkészült alkotás néhol vidám, néhol szomorkás, de legtöbbször ezeket ötvöző, felejthetetlen és maradandó jeleneteket írt be a filmtörténet nagykönyvébe. Az elsőfilmes rendezőt világszerte elismeréssel illette érte a szakma és a közönség egyaránt.

 
Kováts Kriszta és Koltai Róbert
 

Beszélgettünk természetesen magáról Chaplinről is, illetve arról, miként keveredik a nevetés és a sírás, a komikum és a tragikum az igazán nagy színpadi művekben és a filmekben.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Publicdomainpictures.net

Kovátsműhely
2020. július 26., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta