„Klubrádió
Kovátsműhely

Mondd, mi fájl?

18/07/2020 10:49

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában az informatikai forradalomról volt szó. Daltörténetünk témáját Kováts Kriszta Mondd, mi fájl című dala adta, amely 1999-ben született, az internetkorszak hajnalán, ám ma sem lehetne aktuálisabb.

2020. július 19. Kovátsműhely (2020. július 19., vasárnap 17:00)
53:28
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Első vendégünk Tillmann József filozófus volt, akivel informatika és ember kapcsolatát vizsgáltuk. Adásunk második felében Bojár Gábor mesélt arról, hogyan hozott létre világhírű szoftvert, amelyet azóta építészek milliói használnak, na és arról is, hogy miért a legnagyobb üzlet az oktatás - kár, hogy politikusaink ezt még nem fedezték fel. 

Tillmann József filozófus, egyetemi tanár volt a vasárnapi Kovátsműhely első vendége, aki több tanulmányában is foglalkozott a különféle médiumok és az ember kapcsolatával. Szó volt arról, hogy mennyire káros az emberi kapcsolatokra nézve az, ha eszközeink annyira beszippantanak minket, mint manapság, és szóba kerül az ezzel ellentétes irányzat, a “slow life” is. Megkerülhetetlen a téma, hogy a kijárási korlátozások alatt mennyire megnőtt - az azelőtt sem elhanyagolható - eszközhasználati időnk, és hogy mindebből mit tudunk profitálni. Mivel Tillmann József a MOME-n is tanít, beszélgettünk a többi között arról, hogy a fiatal – és az idősebb – művészek hogyan és milyen mértékben használják fel műalkotásaikhoz a modern eszközöket. A filozófusnak az a tapasztalata, hogy a diákok, amilyen elánnal vetik bele magukat a digitális művészetbe az első években, éppen olyan gyorsan ki is ábrándulnak abból később.

Mesélt továbbá egy olyan installációról, amelynek lényege az volt, hogy egyetlen szobában két kamera segítségével egyszerre láthatták egymást a látogatók “élőben” és kivetített képen, ezzel is hangsúlyozva, hogy sokszor hiába vagyunk egy térben, mégis csak közvetetten érintkezünk egymással.

Az európai programozási hét magyarországi zárórendezvénye
 
Bojár Gábor
 MTI Fotó: Mohai Balázs
 

Adásunk második vendége Bojár Gábor fizikus, programozó, üzletember volt, az Archicad építészeti szoftver és a Graphisoft Park megálmodója, aki iskolát is alapított – éppen Óbudán. Elmeséli nekünk a kezdeti szárnypróbálgatásokat, azt, hogy hogyan tanulta meg a kőkemény üzleti világ alapszabályait, és hogy hogyan lett egy egyszerű, kis kapacitású számítógépeken is használható csőmodellező programból - ami külföldön senkinek sem kellett - a világ első számú építészeti modellező szoftvere.

Persze vele is beszélgetünk majd a karanténidőszakról és az azzal kapcsolatos eszközhasználati szokásokról - Gábor talán annak örül a legjobban, hogy ezentúl nem kell majd 10-12 órákat repülnünk egy meeting miatt, hiszen az egyszerűen, az otthoni számítógépen is intézhető.

Legújabban az oktatásba fekteti a pénzét, mert hamar felismerte, hogy a világcégek között sokkal nagyobb a kitűnő programozókért, mint akár a vevőkért folytatott verseny: ezért aztán egy iskolát is alapított. A jó hangulatú beszélgetés akár egy kis üzleti gyorstalpalónak is beillene, de szerencsére jóval több annál.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Kovátsműhely
2021. november 07., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta