„Klubrádió

Meghalt Jiří Menzel

7/09/2020 06:23

| Szerző: Klubrádió

A világhírű cseh filmrendező 82 éves volt.

A cseh újhullám egyik legjelentősebb képviselőjének halálhírét felesége közölte, Facebook oldalán egy videót is közölt Menzelről, amin családja körében látható, egészen a betegsége legutolsó fázisáig.

Menzel 29 filmet rendezett életében, utolsó filmjét, a Don Juanokat 2013-ban mutatták be. 1967-ben Oscar-díjat kapott a Hrabal művéből készült Szigorúan ellenőrzött vonatokért.

Közismert volt magyar művésszel való barátsága - Az én kis falum című 1987-es filmjének Bán János volt a főszereplője. Magyarországon is rendezett színdarabot, Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját a Katona József Színházban vitte színpadra, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is megkapta. 

Az Oscar mellett Menzelt háromszor is jelölték a Berlini Filmfesztiválon Arany Medvére. Rendezései mellett több forgatókönyvet is írt. Elmondása szerint nem volt kedvenc filmje, egy interjúban elmondta, hogy nincs viszonyulása a filmekhez, ha elkészült eggyel, azonnal továbblépett. Életművének megkoronázásaként a temetését nemezte meg, azt mondta, az lesz a pont a mondat végén.