„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Csapatszellem a vásznon

21/03/2021 10:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásának témája erősen kötődött éppen zajló támogatói hetünkhöz, ugyanis olyan filmekről beszélgettünk, amelyek a csapatszellem fontosságáról szólnak.

2021. március 20. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. március 20., szombat 13:30)
26:38
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Hubai Gergely filmtörténésszel sorra vettük azokat az alkotásokat, amelyek műfajtól függetlenül a csapatmunkát, egy közös ügyért való küzdelmet mutatják be. A filmtörténész elmondta, ezekben a filmekben nagyon fontos a négyes szám, pontosabban, négy archetípussal dolgoznak az írók. Nem kellett sokat gondolkoznia, hogy példákat hozzon. A Szex és New Yorkban, de még a Tini Nindzsa Teknőcökben is ugyanaz a recept működik. Azt is kiemelte, hogy a négy figura is mindig ugyanaz a különböző alkotásokban. Mindig van egy vezető, van egy sötétebb hangulatú vagy humorú alak, egy laza arc és egy megfontoltabb, visszafogottabb karakter.

Hubai Gergely hozzátette, természetesen azokban a filmekben, ahol négynél több figurát mozgatnak az alkotók, mint például a képregény adaptációkban, ennek a négy típusnak az árnyalatait láthatjuk. A DC Comics újságaiból készült Az Igazság Ligájában például vezetőnek számít Superman és Batman is, de utóbbi sötétebb árnyalatot viszi a történetben, míg Superman az optimistább hős.

 

A beszélgetésben arra is kitért a filmes szakértő, hogy bár az ügy fontossága meghatározhatja a csapat összetartásának a szintjét, itt mindig azt kell vizsgálni, hogy a filmben lévő figurák számára mennyire fontos az ügy nem objektíven a nézőknek.

Terítékre kerültek a beszélgetésben a sport és zenei témájú filmek is, amelyekben nagyon hangsúlyosan szokott megjelenni az individuum kontra közösség kérdése.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
21.03.20. 13:30
Riporter: Tímár Ágnes