„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Politikai machinációk a mozivásznon

18/04/2021 09:14

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában olyan filmeket vizsgáltunk, amelyek főszereplője a politika. A filmtörténet kezdetéig visszanyúltunk, és mind a fiktív, mind a valóságon alapuló politikai háttérműveleteket bemutató alkotásokat sorra vettük.

2021. április 17. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. április 17., szombat 13:30)
27:21
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológus azzal kezdte, hogy a filmgyártás kezdetétől megjelentek a társadalmi kérdésekkel is foglalkozó alkotások. Ezek köre persze kibővült, amikor a film hangot is kapott, hiszen árnyaltabban mutathattak be egyes jelenségeket. És ha már társadalmi kérdések kerültek a filmvászonra, folytatta, azok már önmagukban is politikai tartalmúnak számítottak. Ahogy ez ma is van.

A történész azt is hozzátette, hogy nem véletlen, hogy a legtöbb politikai tartalmú alkotásban, legyen az egy igaz történetre épülő, vagy a forgatókönyvírók fantáziájának a terméke, komoly szerep jut a médiának. Néha démonizálják, néha a hatalom negyedik ágaként jelenik meg, néha pedig „csupán” annyi a szerepe, hogy rajta keresztül jelenjenek meg az események.

A téma egészen változatos műfajokban is megjelenik, a történelmi drámától, az életrajzi filmen keresztül a szatíráig.

Paár Ádám elmondta, az amerikai filmesek sokkal kevésbé szemérmesek, mint az európai alkotók, ha a fikciós műfajt a dokumentarista jelleggel kell keverni, vagy ha egy valós személyt kell ábrázolni. Ennek természetesen történelmi okai vannak, de az a fajta apolitikus attitűd, ami ezt a hozzáállást megengedi, és ami jellemző a nézőkre és az alkotókra egyaránt, talán valamelyest változott az utóbbi időkben. Ez pedig visszatükröződhet a filmekben is.

A téma gazdagságára való tekintettel a beszélgetést a következő adásban folytatjuk.

Az interjúban elhangzott filmek címei:

- Az aranypolgár
- A Pentagon titkai
- A király összes embere
- JFK – A nyitott dosszié
- Nixon
- Frost/Nixon

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021.04.17., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes