„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Az öttusa meghalt?

6/11/2021 14:13

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Nagyon úgy néz ki, megváltozik az öttusa, a lovaglást a kerékpározás válthatja. Erről szólt M. Dénes tamás jegyzete a pénteki reggeli gyorsban. Ön mit gondol erről? Megmarad az öttusa annak a sportnak, ami volt?

2021. november 05. Reggeli gyors-részlet (2021.11.05. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:09
00:00
A Horse Whisperer azaz a Suttogó című film zenéjét hallják, tehát az egyik leghíresebb lovas film betétdalát Thomas Newmantól. Merthogy az öttusa sport gyökeresen meg fog változni a jövőben, lovak nélkül. Párizsban 2024 meg nem, de utána biztosan valami más fog ötödik tusaként szerepelni. A lovakat minden valószínűség szerint kerékpárokkal fogják helyettesíteni 2024 után – már ha a lovakat lehet helyettesíteni, és erről megoszlanak a vélemények az öttusasportban.

Az olimpia atyjának, Pierre de Coubertin bárónak az ötlete volt 1912-ben egy sportág, amely a „férfiasság mintaképe”. Így az akkori katonai kiképzési tevékenységekből – lovaglás, vívás, lövészet, úszás és futás – állt össze az öttusa. A külföldön csak modern öttusának nevezett sportág, németül moderner Fünfkampf, franciául pentathlon moderne az elnevezése, már egyáltalán nem modern. Ezért kellett folyamatosan reformálni, rövidíteni, utoljára a futó- és lövőszámot. Míg Martinek Jánosék még külön számokban versenyeztek, 2009 óta ezt a két tusát összevonták: 1000 méterenként kell öt lövést leadni.

A mostani – sokak szerint az öttusa halálát okozó – döntéshez az vezetett el, hogy a tokiói olimpián óriási botrány volt az öttusa versenyen: egy német, aranyra is esélyes versenyzővel, Annika Schleuval el sem indult a lova, a sportoló pedig annyira feldühödött, hogy edzője tanácsára a lovaglópálcájával ütötte meg az állatot. Egyébként sem az edzőt, sem a sportolót nem tiltották el óriási felháborodást kiváltott tettük után. Az öttusának viszont nem tett jót a botrány. Olyannyira nem, hogy Joël Bouzou, a nemzetközi szövetség francia alelnöke tegnapelőtt úgy nyilatkozott a L’equipe-nek hogy a lovaglás mára már akadály az öttusa számára.

München olimpai bajnoka az ötszörös világbajnoka Balczó András egy Biblia-idézettel reagált a szövetség döntésére: „Mi lesz, ha a só megízetlenül? „Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják… (MT513)”. Szorul a torkom.”

Kálnoki Kis Attila, a 24.hu újságírója, volt olimpiai világbajnok öttusázó szerint az öttusa meghalt, élt 112 évet.

Önök hogyan vélekednek a változtatásról? Írják meg nekünk!? Talán elég lett volna jobban büntetni az állatokat bántó sportolókat.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. november 5-i Reggeli gyorsban hangzottak el.