„Klubrádió
Esti gyors

Nincs mire várni, megfutamodás, ha az ellenzék nem kezdeményez – Kárpáti János jegyzete

16/12/2021 18:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Sem az idők, sem a körülmények nem normálisak, ezért az ellenzék nem állhat le az ünnepek közeledtével sem, kezdeményeznie kell, aktivizálnia magát, különben meggyengül, a Fidesz pedig erősödik. A politikai szélcsend hangjai nem pártsemlegesek, hanem a kormányerő töretlen hatalmát és dicsőségét zengik. Kárpáti János jegyzete egy friss, az ellenzék számára kijózanító közvélemény-kutatási eredmény apropóján.

2021. december 16. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete - 2021.12.16.
02:10
00:00

Az ellenzéknek el kell felejtenie az olyan közhelyeket, hogy az ünnepek közeledtével elcsitul a közélet, mindenki csak a bevásárlással törődik, aztán pedig ki sem látszunk a Stille Nachtból, majd, ha már tovatűnt az újévi malac emléke is, lassan-lassan beindul a verkli, legalábbis azoknak, akik nem valamelyik síparadicsom felé tartanak. Kétségkívül így volt ez normál időkben, normális országokban. Itt és most azonban sem az idők, sem a körülmények nem normálisak.

Jól működő demokráciákban talán érvényes az a tétel, hogy amikor sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem túlzottan tevékeny, akkor kettőjük erőviszonya nagyjából változatlan. Aki azonban az Orbán-kormányt akarja megbuktatni, nem elégedhet meg az aktivitási döntetlennel, mert a közvélemény-kutatási mérések azt mutatják: amikor nem történik semmi különösebb, akkor a Fidesz erősödik. A politikai szélcsend hangjai nem pártsemlegesek, hanem a kormányerő töretlen hatalmát és dicsőségét zengik. Nem tudni pontosan, miért van ez így. Talán azért, mert a magyar társadalom jó részének a közérzete eljutott arra a pontra, ahol már alig hisznek a változás lehetőségében. Túl sok volt a fellángolást követő kudarcból. Az emberek bírálják, sőt, rühellik ezt meg azt, de igazán már nem remélik, hogy lehetne másképpen is. Fidesz-Magyarországon az alapértelmezett politikai állapot nem a versenyhelyzet, hanem az állampárt uralma.

Akikben egy csipettel több a derűlátás, azok nem azt várják az ellenzéktől, hogy létezzen, mert ha tudomásul veszi létezésének jelenleg adott kereteit, akkor az a létezés csak vegetálás. Az ellenzék, ha nem kezdeményez, akkor az megfutamodás. Alkalmas-e a most jóváhagyott népszavazási aláírásgyűjtés arra, hogy megfelelő keretet adjon ennek a kezdeményezési kényszernek? Majd elválik, de bele kell vágni. Advent közelgő negyedik vasárnapja nem a lazsálásról szól.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. december 16-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: schubinger/Pixabay