„Klubrádió
A lényeg

Dobrev: Macron megígérte, hogy a jogállamisági mechanizmust bevezetik még a francia uniós elnökség alatt

13/12/2021 18:31

| Szerző: Klubrádió

Emmanuel Macron francia elnök Orbán Viktor után négy ellenzéki vezetővel is találkozott. Egyikük, Dobrev Klára azt mondta, a francia elnök „határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a francia elnökség alatt.” A francia uniós elnökség 2022 januárjában veszi kezdetét és 2022 júniusáig tart.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn késő délután Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester, Donáth Anna, a Momentum elnöke és Dobrev Klára, a DK EP-képviselője Budapesten, azok után, hogy találkoztak a Magyarországra látogató Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel a budapesti francia nagykövetségen.

Márki-Zay Péter azt mondta, a megbeszélés nagyjából egy órán keresztül tartott, és rendkívül pozitív hangulatban telt. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a relatíve hosszú egyeztetés is azt mutatja, hogy a francia elnök számára fontosak azok az értékek, amik mentén az ellenzék meghatározza magát - úgy is mint a jogállamiság kérdése vagy a korrupció elleni harc.

Hozzátette: a beszélgetés alapján nem várható, hogy az unió az újjáépítési alapból tudna forrást biztosítani Magyarországnak addig, amíg korrupt kormánya van – ez csak egy kormányváltás után lehetne reális opció.

Dobrev Klára következett, aki arról beszélt, hogy a francia elnök „határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a francia elnökség alatt.” (A francia uniós elnökség 2022 januárjában veszi kezdetét és 2022 júniusáig tart.)

Örömét fejezte ki amiatt, hogy egy erős és föderális Európában hívő politikus a francia elnök, aki osztja az ellenzéknek azt a nézetét, amely szerint szorosabb uniós együttműködésre van szükség, a többi között a digitalizáció és a biztonságpolitika területén is.

Donáth Anna előremutató találkozóról beszélt, ami megerősítette abban, hogy a jogállamiság a francia vezetés számára sem lehet alku tárgya; mert jelenleg már nem jogi, hanem politikai kérdés, hogy komolyan kell venni és számonkérhetővé kell tenni az európai értékeket.

Karácsony Gergely annyit tett hozzá mindehhez, hogy kifejtették: a magyar kormány politikájában a korrupció együtt jár a kínai és orosz érdek képviseletével, Macron elnök ellenben kiáll az erős és egységes Európa víziója mellett, mert pontosan tudja, milyen az, amikor Oroszország be akar avatkozni egy ország választásába.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a francia elnök Budapestre érkezett egyeztetni Orbán Viktorral. Pozitív hangnemben nyilatkozott a magyar kormányfőről, "Lojális partnerek vagyunk és Európa-pártiak”, mondta, bár kritikaként megemlítette a médiaszabadság szükségességét. Elismerte, hogy vannak viták arról, hogy ki hogyan viszonyul az európai projektekhez.

(via 444)