„Klubrádió
Esti gyors

Betiltsuk-e a dohányzást, avagy mi az, amire a jog nem alkalmas – Selmeci János jegyzete

10/12/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Sokan gondolhatják úgy, hogy az állam feladata, hogy akár tiltó jogszabályokkal is az egészséges, felelős viselkedés felé terelje az embereket.

2021. december 10. Esti gyors - részlet 21.12.10. Selmeci János
02:58
00:00

Önök szoktak csokit lopni a boltból?

Nyilván, reméljük, hogy nem. Na de miért nem? Azért nem, mert a törvények tiltják, vagy azért nem, mert tisztességes ember ilyet nem csinál?

Szerintem az utóbbi miatt, a bolti csokilopásnak például jogi következménye sem nagyon lenne; a legtöbb ember mégsem lop csokit a boltban, és annak, hogy nem teszi, nem sok köze van a törvényekhez. Ahhoz van, hogy ez a legtöbb társaságban nem illik.

Tegnapi hír, hogy Új-Zélandon betiltanák a dohányzást. Aki ma 14 éves, a baloldali kormány tervei szerint sosem vehetne legálisan cigarettát az országban, az intézkedést többek között azzal indokolták, hogy a dohányzás okozza a legtöbb elkerülhető halálozást.

De vajon feladata-e az államnak leszoktatnia az embereket egészségtelen szokásaikról?

Ha erre igennel válaszolunk, akkor az bizony messzire vezet minket az alkoholfogyasztás és a túl zsíros ételek betiltásától a védekezés nélküli szex tilalmán át odáig, hogy heti háromszor megjelenik az otthonunknál egy államtitkár vagy egy rendőr futófelszerelésben, hogy elvigyen minket elvégezni a kötelező testmozgást. (Káromkodni sem szép dolog, vajon azt is be kellene tiltani?)

Ennél egy fokkal reálisabb megoldásnak tűnik, ha az állam megdrágítja az egészségtelen ételek értékesítését és vásárlását, csökkenti az óvszer és a fogamzásgátló áfáját, illetve támogatja a tömegsportot, mondjuk futópályákat épít – a végső döntés lehetőségét viszont meghagyja az állampolgároknak, akik ha akarnak, élhetnek akár egészségtelenül is.

Utóbbi megoldással próbálkoznak egyébként világszerte a cigaretta esetében is; tájékoztató kampány, magas áfa, dohányboltok, reklámtilalom és ijesztő képek a csomagoláson, a dohányzók kitiltása a belső terekből, satöbbi. Az emberek közben maguktól is kezdenek ráébredni, hogy a cigeretta büdös és jobb egészségesen élni, egyre kevesebben dohányoznak, ha ez a trend folytatódik, a következő generációk számára a dohányzás talán már csak marginális probléma lesz. Tilalom nélkül.

Természetesen sokan gondolhatják úgy, hogy az állam feladata, hogy akár tiltó jogszabályokkal is az egészséges, felelős viselkedés felé terelje az embereket. Ez olykor törvényekben is megmutatkozik, és ezek a törvények pont olyan jól működnek, mint az alkoholtilalom annak idején.

Nem nagyon.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az állam semmit se tegyen az egészségünk védelmében, sőt az egész társadalom számára fontos, hogy sokáig éljünk, hogy sokáig tudjunk dolgozni. De annak, amit az állam tehet, bizony vannak korlátai. Be lehet persze írni bármit a jogszabályokba, csak ettől nem leszünk jobb fejek, okosabbak, felelősségteljesebbek. Ezt a jogtól nem érdemes várni.

Ha pedig nem, akkor az életükről való döntés jogát talán érdemes lenne meghagyni az állampolgároknak. Lehet, hogy vannak is olyan okosak, mint az állam. 

Selmeci János jegyzete a 2021. december 10-i Esti gyorsban hangzott el.