„Klubrádió
Vény nélkül

Egészségesen élek, a cigi az egyetlen bűnöm

14/06/2021 11:01

| Szerző: Klubrádió

Olyan emberek is dohányoznak, akik egyébként az élet más területén próbálnak egészségesen élni, figyelnek a táplálkozásukra, vagy akár rendszeresen mozognak, de ettől még ők is krónikus betegek. Az “Élj tiszta tüdővel” kampány őket szeretné elérni. Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója volt a Klubrádió vendége.

2021. június 07. Vény nélkül (2021. június 07., hétfő 14:00)
24:56
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória

Napjainkban az egészségtelen táplálkozás után a dohányzás járul hozzá a legtöbb halálozáshoz Európában és Magyarországon is. Hazánkban a dohányzás felelős a halálozások 21 százalékáért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt.

Szinte minden dohányzó tisztában van azzal, milyen káros hatással van egészségére, de mégsem tudja vagy akarja feladni szenvedélyét. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet éppen ezért elindította az című, dohányzóknak szóló kampányát, melynek célja nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem biztosítani a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is. A Vény nélkül vendége Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója volt.

 
 Forrás: Markus Spiske/Pixabay
 

Csak minden hatodik magyar gondolja, hogy egészségtelenül él, pedig ...

A Korányi Intézet által 2019 végén készített felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság 45 százaléka vallja, hogy egészségesen vagy nagyon egészségesen él, és mindössze 16 százalék mondja azt, hogy életmódját nem tartja egészségesnek. Ez azért is érdekes, mert 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6 százaléka (a férfiak 34, a nők 25 százaléka) dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt.

A fenti számok azt mutatják, hogy olyan emberek is dohányoznak, akik egyébként az élet más területén próbálnak egészségesen élni, figyelnek a táplálkozásukra, vagy akár rendszeresen mozognak. Az Élj tiszta tüdővel! nevű kampány őket szeretné elérni.

 
Dr. Bogos Krisztina
 

Amúgy egészséges életük mellett krónikus betegek

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyar dohányzók 92 százaléka napi rendszerességgel hódol a szenvedélyének, a dohányzók többsége pedig már 18. életévének betöltése előtt rászokik a cigarettára. Az átlagéletkor 17,5 év – nők esetében ez valamivel magasabb, míg a férfiaknál alacsonyabb. A dohányzó lakosság egyharmada szeretné abbahagyni a dohányzást.

A kutatásból is kiderül, a dohányzók tisztában vannak azzal, hogy szenvedélyük káros az egészségükre, ezért viszonylag sokan megpróbálkoznak a leszokással. A jelenleg dohányzók több mint egynegyede (26,4 százaléka) már tett kísérletet a dohányzás abbahagyására. Jó eredménynek számít, hogy több mint kétharmaduk (68,5 százaléka) sikeresnek minősítette a leszokási próbálkozást, a válaszolók 31,5 százaléka viszont jelenleg is dohányzik.

A dohányzásból eredő nikotinfüggőség erős addikció. Sokan egyetlen „bűnös” tevékenységüknek tudják be, hogy az amúgy egészséges életük mellett mégis dohányoznak, pedig ez krónikus betegség, aminek azonban a kezelésére léteznek eszközök. A kampány célja, hogy inspirálóan hasson a dohányzókra és motivációt adjon nekik a leszokáshoz. A dohányzás elhagyásának sikeressége főleg a belső elhatározástól függ, azonban mind a döntésben, mind a leszokás sikerében számottevő jelentőségű a külső támogatás és a szakavatott tanácsadás is.

 
Pixabay
 

Különösen most fontos a leszokás

A dohányzás következtében több mint hétezer mérgező és legalább hetven ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő. A dohányzás következtében a szervezetben gyulladás alakulhat ki, amely az érrendszeren és a tüdőszöveten keresztül számos belszervi működést károsíthat, különböző biológiai mechanizmusok révén pedig daganatképződéshez vezethet.

A dohányfüst a dohányzó környezetére is káros. Gyermekekben és serdülőkben akadályozza a tüdő egészséges fejlődését, amelynek következtében emelkedik az idült légzőszervi betegségek, így az asztma és a korai COPD kialakulásának kockázata. A Covid-19 járvánnyal küzdő világunkban különös fontosságot kap a dohányzás abbahagyása és a dohánymentes környezet kialakítása.

Kevésbé járul hozzá az ártalomcsökkentéshez, mint hirdetik

„Én már átálltam az e-cigire” – sokszor halljuk ezt a mondatot. Dr. Bogos Krisztina szerint ezzel sem árt vigyázni, hiszen az e-cigaretta, a nikotinos tasak, vagy hevített dohánytermékek kevésbé járulnak hozzá az ártalomcsökkentéshez, mint ahogy hirdetik. A nikotintartalom ugyanis fals eredményhez vezet, élettanilag ugyanazokat az ártalmakat okozza, mint bármelyik cigaretta. Az e-cigaretta használata gyengíti az immunrendszert a kórokozókkal szemben, a légúti tisztító mechanizmust károsítja, elősegíti a baktériumok elszaporodását.

dohányzás
 Pixabay
 

Nem kérnek segítséget, pedig kellene

A dohányzók 18 százaléka örömmel venné, ha önerején kívül másoktól is kapna segítséget a leszokáshoz. A felmérésben részt vevők döntő többsége nem vett igénybe külső segítséget (78,7 százalék) a leszokáshoz, pedig a viselkedésváltozást célzó tanácsadás és a megvonási tüneteket enyhítő gyógyszeres segítség elengedhetetlenül fontos a dohányzásról való leszokás folyamatában.

A leszokás akkor tud sikeres lenni, ha a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelése mellett más tényezőkkel is foglalkozunk. A viselkedésváltozás célja az, hogy a dohányzó megtanulja a dohányos helyzeteket máshogy kezelni, és új stratégiákat alakítson ki a dohányzáshoz kapcsolódó érzések átalakítására. A sikeres viselkedésváltozáshoz elengedhetetlen a belső motiváció megtalálása, az önmegfigyelés és az önkontrollstratégiák alkalmazása. Ebben segíthet az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenes telefonos leszokástámogató tanácsadási programja (06-80-44-20-44), illetve a tüdőgondozók és az egészségfejlesztési irodák egyéni és csoportos tanácsadási programja.

A kezdeményezéssel, valamint a leszokással kapcsolatos további információ a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található. A honlapról letölthető a Korányi Intézet „Gond Egy szál se!” alkalmazása is, amely segít elhatározni, megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, továbbá hozzájárul a szükséges motiváció és önbizalom fenntartásához.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg 12.32-től, a műsor második felében!
(A műsor első felében Bohács Krisztina intelligenciakutatót kérdeztük a mentális betegségek kezelhetőségéről.)

Vény nélkül / Interjú Dr. Bogos Krisztinával
2021. június 07., hétfő 14.30
riporter: Lay Viktória