„1%
Reggeli gyors

IDEA: A teljes népességben az ellenzék, a biztos szavazók között viszont a kormánypárti vezet

16/11/2021 11:41

| Szerző: Klubrádió

Az IDEA Intézet 2021. október 26. és november 5. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint az előválasztás elsődleges, az ellenzékre vonatkoztatott kedvező hatása eltűnt november elejére.

A Fidesz magasan "égő”, jól mozgósítható szavazóinak aktivitása eredményeként újra a kormánypárt támogatói többlete figyelhető meg a listák versenyében. A különbség azonban behozható, és a teljes népességben nem érvényesül – írja az IDEA Intézet a Facebookon.

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája egy százalékponttal vezet: az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, az ellenzék esetében egy százalékponttal csökkent a támogatottság.

A biztos szavazó pártot választók közül újra a kormánypárt vezet három százalékponttal. A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 34 százalékos

Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik is 1–1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (7%, illetve 9%), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd választottsága 1–1 százalékponttal csökkent, így az MSZP 4, az LMP és a Párbeszéd 1–1 százalékon áll a teljes, választókorú népesség csoportjában. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – az MKKP támogatottsága így 1 százalékponttal emelkedett.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP 2 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát (48%), az ellenzéki oldalon a biztos szavazó pártot választók körében is továbbra a DK vezet, ebben a körben a választók 17 százaléka támogatja, a Jobbikot pedig 12 százalékírja a 24.hu.

A 2021. november 16-ai Reggeli gyorsban Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási igazgatója volt a vendégünk.

A beszélgetést itt hallgathatják meg.

2021. november 16. Reggeli gyors - részlet 21.11.16. Böcskei Balázs
05:55
00:00