„Klubrádió
Esti gyors

Így kattintotok ti – Szénási Sándor jegyzete

8/12/2021 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A magyarok kíváncsiságát feltérképező Google-lista szerint csak ketten vannak talpon a magyar ugaron, Márki-Zay Péter és Várkonyi Andrea. Hogy ők a kattintók szemében önmagukon kívül mit jelenítenek meg, nem tudni. Mindenesetre a keresések gyakoriságát mutató lajstrom élbolyában nincs se Orbán, se Gyurcsány, nem jelenik meg sem a Pegasus, sem egy Városháza-ügy, infláció, választás, uniós pénz fel sem merül.

2021. december 08. Esti gyors - részlet 21.12.08. Szénási Sándor jegyzete
02:57
00:00

A Google idei magyar listáján, amelyen a keresések száma alapján áll össze az események és személyek tízes csoportja, mindössze két ember szerepel, a foci-Eb és a nyári olimpia a vezető tétel, a járvánnyal kapcsolatos sor csak a harmadik helytől kezdődik. Ezen semmi csodálkozni való nincs, tudjuk, hogy nyáron már a kormány bűnös, a társadalom pedig felelőtlen módon úgy tekintette a pandémiát, mintha az csupán egy Párizsba hajdan beszökő ősz hasonmása lenne, amit egy túlérzékeny magyar költőn kívül a kutya nem vett észre, és ami ráadásul kacagva szaladt el, jelezvén, hogy csupán viccelt.

Aztán ősszel kiderült, hogy a járvánnyal nem egészen ez a helyzet.

Az oltásregisztráció az ötödik helyen szerepel a Google-listán, aztán a Squid Game tévésorozat jön, majd Christian Eriksen dán focista, aki az Eb-n szívrohamot kapott, a járvánnyal kapcsolatos következő téma a tizedik, utolsó helyet foglalja, a Pfizerre keresések gyakoriságát rögzíti.

Az persze világos, hogy a keresések száma nem azonos a kattintó emberek számával, hiszen mondjuk az Eb-meccs eredményeire kíváncsi egyed egymaga akár százszor is kereshetett, míg a regisztrálónak elég volt egyetlen alkalom, de hát ez igaz a Squid Game-re is. A „beoltottak száma” menüpont is megérdemelte volna kitartó érdeklődésünket, akár azért, hogy lássuk, hazánk népe mennyire mutatja intelligens és gyors alkalmazkodó képességét, mielőtt a tendencia átvált az ellenkezőjébe. Az utóbbi fázisban viszont a populáció másik része örülhetett volna annak, hogy az oltatlanok száma egy idő után nem csökken, okosan átlátván, hogy csupán egy chipet lőnének beléjük, ami majd Bill Gates egyetlen gombnyomására felrobban.

Őket persze nem tudja felrobbantani senki, ők inkább lélegeztetőgépen szeretnek meghalni.

Ez így van, és nem másképpen, mondja a Google, amely a hazai listán a nyolcadik helyen Várkonyi Andreát tünteti fel, a kilencediken pedig Márki-Zay Pétert, összesen ezt a két magyart.

Hogy ők a kattintók szemében önmagukon kívül mit jelenítenek meg, tévésorozatot, versenyfutást, vakcinát, esetleg valami mást, nem tudni. Mindenesetre a Google-lista szerint ketten vannak talpon a magyar ugaron, nincs se Orbán, se Gyurcsány, nem jelenik meg sem a Pegazus, sem egy Városháza-ügy, infláció, választás, uniós pénz fel sem merül.

A szél viszont feltámad, jelezvén, hogy ő most a változás szele. A szereplők hallgatagon állnak. Ki dől el, és dőltével mi dől el?

Mire gondol a magyar, amikor őket választja?

A válaszért fizessen be a jövőbe.

Discount nincs.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. december 8-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.