„Klubrádió
A lényeg

A Klubrádió beperli a magyar államot Strasbourgban

11/11/2021 16:28

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, mert a magyar állam, pontosabban annak Médiatanácsa megsértette a véleménynyilvánításhoz fűződő jogokat, amikor 2020. szeptemberében megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre.

A csütörtökön postázott klubrádiós beadvány szerint az NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a véleménynyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát. Egyebek mellett erről adott tájékoztatást dr. Cech András ügyvéd, aki ebben az ügyben a Klubrádiót képviseli és számos más, sikeres ügyet vitt végig Strasbourgban.

Emlékezetes, hogy a Klubrádió kérését – mondvacsinált adminisztratív hibára hivatkozva – elutasította az NMHH Médiatanácsa 2020 szeptemberében, miközben számos más rádió esetében gond nélkül meghosszabbították a frekvenciahasználati engedélyt. Ezek a rádiók ma is működnek, a Klubrádió viszont kénytelen volt beszüntetni adását a 92,9 MHz-es frekvencián 2021. február 14-én. Egyebek mellett erre is hivatkozott a Klubrádió a magyar bíróságok előtt, de ezt a szempontot a bírósági fórumok még csak meg sem vizsgálták érdemben.

„Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is” – jegyzete meg dr. Stock Richárd. A Klubrádió vezérigazgatója hozzátette: „A magyarországi jogrendszer és bírósági gyakorlat szégyene, hogy egy fontos állami testület, mint amilyen a Médiatanács, saját kénye-kedve szerint dönthessen arról, mit hallgathat a közönség és melyik rádiót tilthatja le a frekvenciáról. A szabad tájékozódás joga alapvető emberi szabadságjog egy demokrácia működése szempontjából, ezért is kellett ebben az ügyben Strasbourghoz fordulnunk.”

A Klubrádió 2021. február 14-e óta kénytelen volt az interneten, a Facebookon, az Instagramon és a Youtube-on folytatni közszolgálati misszióját, a hallgatók döntő többsége követte és követi is a rádiót a világhálón. Az utóbbi hetek adatai szerint a Klubrádió stabilan a harmadik legnépszerűbb internetes rádió Magyarországon, míg a hír- és beszélgetős rádiós műfajban toronymagasan az első. A Klubrádió legnépszerűbb adásai a Reggeli Gyors, valamint délután Bolgár György betelefonálós műsora, a Megbeszéljük. A Klubrádió több mint tíz éve a hallgatók támogatásának köszönheti fennmaradását. Legutóbb idén ősszel a hallgatók 111 millió forintos összeggel segítették a rádió működését.

Budapest 2021. november 11.

Klubrádió