„Hírek
A lényeg

Arató Andrást nemzetközi sajtódíjra jelölték

6/11/2021 11:56

| Szerző: Klubrádió

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke és tulajdonosa (az egyetlen magyar) jelölt a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) idei nemzetközi sajtószabadság díjának függetlenségi kategóriájában.

A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet minden évben kiosztja a Nemzetközi Sajtószabadság Díjakat (RSF Press Freedom Awards). Idén Arató András is ott van a jelöltek között.

Három kategóriában osztanak díjakat, ezek a bátorság, hatás és függetlenség. Az utóbbiban szerepel egyetlen magyarként Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke és tulajdonosa. A jelöltek leírásában megemlítik, hogy Arató András vezeti a Klubrádiót, azt a budapesti független rádióállomást, amely híres a hatóságok nyílt és humoros kritikájáról. Kiemelik, hogy a rádió a magyar kormány cenzúrázási politikájának újabb áldozatává vált, amikor a Médiatanács triviális adminisztratív okokra hivatkozva felfüggesztette működési engedélyét, amit az Európai Bizottság diszkriminatívnak ítélt, de a Legfelsőbb Bíróság megerősített. A Klubrádió ma már csak az interneten sugároz, és a hallgatók adományainak köszönhetően marad fenn. Arató András pedig továbbra is vezeti a jogi és pénzügyi küzdelmet Magyarország egyik utolsó jelentős független hírforrásáért.

Arató mellett jelölt még a palesztin Majdoleen Hassona újságírónő, aki Törökországban volt tévés újságíró, de pár éve Ciszjordániában ragadt, azóta onnan tudósít az ott történtekről; a nigeri Moussa Aksar, aki gazdaságot működtet, és annak bevételeiből (magót és tevetejet árulnak) finanszírozza az oknyomozó riportokra szakosodott helyi újságírást; valamint a hongkongi Stand News szerkesztőség, mely a kialakult helyzet ellenére is tudósít a terület politikai és társadalmi fejleményeiről.

Riporterek Határok Nélkül 2021
 
Riporterek Határok Nélkül 2021