„Klubrádió
Megbeszéljük...

Arató András a Klubrádió peréről: A Médiatanács diszkriminálja a pályázókat

28/09/2021 18:05

| Szerző: Klubrádió

A Kúria a Klubrádió ellen, az NMHH javára ítélt az NMHH Médiatanácsa ellen indított perben. Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke szerint a Kúria implicite azt mondta ki, hogy a Médiatanácsnak joga van diszkriminálni a pályázókat, joga van máshogy értelmezni a jogszabályokat egyiknél és másiknál, vagy „nem létező jogszabályokra hivatkozni”. Ez a hallgatók, a támogatók szemen köpése, „itt nagyon súlyosan rendet kell csinálni” – mondta.

2021. szeptember 28. Megbeszéljük - részlet 21.09.28. Arató András
45:16
00:00

A Kúria kedden helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és a Klubrádió ellen, az NMHH javára ítélt a Klubrádió NMHH Médiatanácsa ellen indított perében, amelyben szavazóbíróként Varga Zs. András, a Kúria elnöke is részt vett. Őt a parlament tavaly nevezte ki annak ellenére, hogy korábban nem volt ítélkezési gyakorlata.

A Klubrádió azért fordult a bírósághoz, mert álláspontja szerint a Médiatanács álindokokkal, jogsértő módon zárta ki a 92.9-es frekvencia használatára kiírt pályázatból.

Miután a Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, a rádió a Kúriánál fellebbezett, és azt kérte a bíróságtól, hogy semmisítse meg a Médiatanács határozatát, és kötelezze őket új eljárás lefolytatására. A Kúria azonban a rádió ellen ítélt.

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke a Megbeszéljük adásában azt mondta: a Klubrádió üzleti tervét megalapozatlannak vagy kétesnek találta a Médiatanács; ez aztán végigment a két bírósági fokozaton. Az az üzleti terv nem tekinthető biztonságosnak a Médiatanács szerint – és erre ütötte rá a pecsétet a Kúria –, amelyben a hallgatók adományaira támaszkodik a pályázó. Az, hogy a hallgatók már tíz éve adnak pénzt, összesen kétmilliárd forintot gyűjtöttek össze, nem számít biztonságosnak, ezzel szemben megkötött kereskedelmi reklámszerződéseket kell bemutatni. Ráadásul az üzleti tervnek három évet kellett prognosztizálnia, ami teljesen életszerűtlen, legfeljebb akkor működik, ha a kormánymédia valamelyik tagja leszerződik a Mészáros és Mészárossal. Ez azért abszurd, mert reklámszerződést egy évre kötnek, nem kettőre vagy háromra. 

A rádió 20 éve működik, ennek a fele már úgy telt el, hogy a NER-nek nevezett, „minősíthetetlen rendszer” einstandolta a reklámpiacot, és a működése mégis sikeresnek bizonyult ebben a tíz évben. Ez az egész procedúra szemen köpte a hallgatókat, támogatókat, „önöket, minket”. Negligálják azt a félmillió embert, akinek szüksége van a Klubrádióra. Szerencsés, hogy a technika fejlődése révén akkor is lehet rádiót működtetni, ha az Orbán-rendszer nem akarja, de nem enyhítő körülmény „ennek a bandának a bűneit illetően”.

Alkotmánybírósághoz fordul a rádió a frekvencia meg nem hosszabbítása miatt és ebben a pályázatos perben is, amelynek az lett a következménye, hogy „egy nagyvállalkozó kisegyház kiigényelte a frekvenciánkat”. Az Alkotmánybírósággal szemben sincsenek igazán várakozások, de az is kell ahhoz, hogy az Európai Bírósághoz lehessen fordulni.

Arató András szerint a keddi ítélet egyik „végtelen aljassága”, hogy gyakorlatilag kizárta a Klubrádiót a jövőbeni frekvenciapályáztatásból. Ugyanis azt mondta ki, hogy akinek a megélhetése azon alapul, hogy az emberek pénzt adnak rá, az ne is induljon, mert hiába tenné. Hangsúlyozta: a médiatörvény és a pályázati kiírás is rögzíti, hogy ki nem pályázhat, és ebben nincs benne se az, hogy az illető cég nem működhet támogatásból, de még az se, hogy nem lehet negatív a saját vagyona. A kormánypárti Karc FM saját vagyona is negatív volt éveken keresztül, mégis megkapta a 95,3-ra (a Klubrádió régi frekvenciájára) a használati jogot 10+7 évre. Mikor ezt felhozták, a bíróság közölte, hogy nincs köze a Klubrádió ügyéhez. (Egy betelefonáló pedig arról beszélt, hogy a Mária Rádiótól kapott levelet, amelyben szintén a hallgatókat kérik pénzbeli támogatásra.) 

Az ítéletnek ezzel az elemével a Kúria implicite azt mondta ki Arató szerint, hogy a Médiatanácsnak joga van diszkriminálni a pályázókat, joga van máshogy értelmezni a jogszabályokat az egyiknél, mint a másiknál, vagy „nem létező jogszabályra hivatkozni”. Itt rendszerváltásra van szükség, „nagyon súlyosan rendet kell csinálni” – fogalmazott. Azt is mondta: nem lenne benne a kúriai elnök a bírói tanácsban, ha nem akarnák mindenképpen megakadályozni a Klubrádió működését.

A teljes beszélgetést, amelyben hallgatók is kérdezhettek Arató Andrástól, és a túlélési gyakorlatról is sok szó esett, a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. szeptember 28., kedd 17:05
Műsorvezető: Bolgár György