„Klubrádió
A lényeg

A Kúria a Klubrádió ellen ítélt

28/09/2021 11:08

| Szerző: Klubrádió

A Kúria ma helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és a Klubrádió ellen, az NMHH javára ítélt a Klubrádió NMHH Médatanácsa ellen indított perében, amiben szavazóbíróként Varga Zs. András, a Kúria elnöke is részt vett.

A Klubrádió azért fordult a bírósághoz, mert álláspontja szerint a Médiatanács álindokokkal, jogsértő módon zárta ki a 92.9-es frekvencia használatára kiírt pályázatból.

Miután a Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, a rádió a Kúriánál fellebbezett, és azt kérte a bíróságtól, hogy semmisítse meg a Médiatanács határozatát, és kötelezze őket új eljárás lefolytatására. A Kúria azonban a rádió ellen ítélt.

A három tagú bírói tanács tagja volt Varga Zs. András, a Kúria elnöke is, akit a parlament tavaly nevezett ki annak ellenére, hogy korábban nem volt ítélkezési gyakorlata.

2021. szeptember 28. A lényeg (2021.09.28. Arató András)
00:00
00:00

Arató András, a rádió többségi tulajdonosa a tárgyalás után elmondta, hogy nem várt más döntést, Varga Zs. András végrehajtotta azt a párthatározatot, melynek célja a Klubrádió elhallgattatása. A frekvenciát elvették, de a rádió továbbra is működik az interneten a hallgatók jóvoltából. A kúriai abszurd ítélet megerősítette azt, mekkora szükség van a Klubrádió működésére. Arató szerint belátható időn belül – legalábbis egy lehetséges rendszerváltásig – a Klubrádiónak nem lesz földi frekvenciája, de a rádió online hallgatható most is.

A Klubrádiónak van már egy alkotmánybírósági beadványa is a frekvencia meg nem hosszabbításával kapcsolatban, és erre a mostani döntésre is készül egy ilyen kereset. Ennek a reménybeli célja nem az, hogy az Alkotmánybíróság valamilyen érdemleges változtatást eszközöljön, hanem mert ez szükséges ahhoz, hogy európai bírósági fórumokhoz fordulhasson a Klubrádió a jövőben.

Arató András hozzátette még azt is, hogy ha jól értette, a kúriai tanács elnökasszonya azt állította az indoklásban, hogy nemcsak hogy igaza van az elsőfokú bíróságnak, hanem még csak nem is vitatta a Klubrádió a döntést. Ez nem igaz – nyilatkozta Arató –, több száz oldalnyi keresetben vezette le a Klubrádió, miért nem állja meg a Fővárosi Törvényszék egyetlen indoklása sem a helyét.

Dr. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a mai Ezitta Fórum című adásban kommentálja a történteket.