„Klubrádió
Reggeli gyors

Megijedt Magyarország teljhatalmú embere, és a túlélésért küzd

2/12/2021 09:13

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Bíztató a nemzetközi környezet: Trump, Kurz, Babis, Netanjahu távozása után Orbán bukása csak hab lenne a tortán. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2021. december 02. Reggeli gyors - részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit - 2021.12.02.
05:29
00:00
Magyarország teljhatalmú embere meg van ijedve, s küzd a politikai életben maradásért – állítja a Foreign Policy amerikai magazin elemzője, aki úgy látja, végre összeállt az ellenzék, és megvan az esélye arra, hogy Orbánt és a Fideszt legyőzze a jövő évi választáson. Orbánt szemmel láthatóan aggasztják az ellenzék javára billenő közvéleménykutatási eredmények, hisz az elmúlt 11 évben a saját elképzelése szerint alakította a társadalmat, és építette a maga keresztény-központú illiberális demokráciáját. Úgy kezelte az országot, mintha a saját hűbérbirtoka volna, fittyet hányt az uniós normákra, viszont saját szövetségeseihez és családjához csatornázta be az uniós pénzeket, állítják egybehangzóan az elemzők -írja a Foreign Policy. Az írás emlékeztet arra is, hogy a korrupciós ügyeket nem vizsgálja az ügyészség, hogy átláthatatlanok a közbeszerzések, hatalommal való visszaélés történik, a bíróságok függetlensége megtört és a közvagyont Orbánék új magán alapítványokba transzferálják. Mindezekről pedig számot kellene adnia az Európai Bizottság még november 19-én, a kormányhoz küldött levélre adandó válaszban. Addig továbbra is visszatartja azt a Covid-segélyként kiutalható 7,2 milliárd eurót, ami jelentős bevételnek számít, hisz a GDP 5%-ának felel meg. Az ellenzékről megjegyzi, ugyan összeállt, de még nincs közös programja. Noha mindezek ellenére jók az esélyei, még úgy is, hogy a média nagyobb része a Fidesz kezében van. Andor László volt uniós biztos pedig arról beszélt a lapnak, hogy Orbán kijátssza a választások előtt szokásos kártyát, s úgy költekezik, mintha világ vége lenne, s közben eljátssza az állami vagyont is. De a legborzasztóbb húzása, a választási törvény módosítása úgy, hogy közben a külföldre menekült fiatalok változatlanul nem szavazhatnak levélben. Ennek ellenére bíztató a nemzetközi környezet is: Trump, Kurz, Babis, Netanjahu távozása után Orbán bukása csak hab lenne a tortán, ráadásul már a német keresztény demokraták támogatására sem számíthat – írta Berlinben keltezett tudósítását Paul Hockenos.

Fotó: Pixabay
 

Az előző napok szombathelyi és keszthelyi fertőzései után újabb pusztítást végzett – ezúttal Békés megyében a H5N1 madárinfluenza, ami miatt 500 pulykát kellett levágni, Hajdú-Bihar megyébe pedig egy, influenzában elpusztult bütykös hattyút találtak – tudósít a Reuters. Hozzáteszi, két hete 38 ezer kacsát és 500 libát kellett hasonló okokból levágni Bács-Kiskunban.

 

Miután Marki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt világossá tette, hogy górcső alá veszi a kínai projekteket, Orbán visszakozni látszik – írja a Szabad Európa/Szabadság Rádió. Nemcsak a korrupció gyanúja vetődött fel ezekkel kapcsolatban, de az ország hosszú távú eladósodása is indokolja, hogy minél nagyobb nyomást gyakoroljon az ellenzék Orbánra. Névtelenül nyilatkozó brüsszeli képviselők jelezték azt is, hogy Orbánék nem ellenezték a Kína elleni szankciók újbóli meghosszabbítását. Ez jele annak, a választásra hangolva óvatosabban kezelik a kínai befektetések ügyét. Kérdésessé válhat Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, miután az ellenzék a szerződések és a hitel részleteinek a nyilvánosságra hozataláért perli a kormányt. Ugyanakkor épp a múlt héten kezdték el a szerb szakasz építését. A kínai külügyminiszter és Szijjártó pedig közös videóban figyelmeztettek, nem tűrik, hogy külföldi erők befolyást gyakoroljanak a magyar-kínai baráti kapcsolatokra.

Lerakták a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének
Kiskunhalas, 2021. október 15. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Tomislav Momirovic szerb építésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter (b4), Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete (b3), Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b5), valamint Font Sándor (b) és Bányai Gábor (b6) fideszes országgyűlési képviselők a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének kiskunhalasi alapkőletételén 2021. október 15-én. MTI/Rosta Tibor
 
 

Ehhez kapcsolódik, amit a South China Morning Postban lehetett olvasni, de az amerikai közszolgálati rádió is foglalkozott azzal, hogy alternatív infrastrukturális beruházást tervez az Európai Unió – erről Ursula von der Leyen úgy számolt be, hogy Kína nevét ugyan nem ejtette ki az elképzelések ismertetésekor, de a szándék nem kétséges, Kína európai beruházásainak, az "Egy övezet, egy út" projektnek akar ekképp elébe menni, ha persze nem túl késő. A 2021-27-ig tervezett fejlesztésekre 300 milliárd eurót kívánnak befektetni.

Ursula von der Leyen
Forrás: Flickr.com
 

Az osztrák Kurier a Fertő-tó körüli építkezések újabb fejleményéről ír. A Természetvédelemért Szövetség vezetője, Christian Schuhböck ismét az Unescohoz fordult. Miután drónfelvételek bizonyítják, hogy a magyar kormány a felszólítás ellenére nem állította le a gigaberuházást, most ismételten azt követelik, hogy a Fertő tavat tegyék fel a világörökség védett területeinek tilalmi listájára. Ugyan egy évvel ezelőtt is tettek erre kísérletet, de az Unesco mind a mai napig tétlenkedik. Schuhböck szerint ezzel az Unesco eljátssza a becsületét, és fogatlan oroszlánnak fogják nézni.

Fotó: Pixabay
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.12.02., csütörtök 7:00
Riporter: Csernyánszky Judit