„Klubrádió
Reggeli gyors

A Music TV elnök-vezérigazgatója főműsoridőben készül tiltakozni a magyar LMBTQ-ellenes törvény miatt

28/10/2021 08:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Music TV idei EMA gáláját Budapesten tartják. Chris McCarthy a csatorna elnök-vezérigazgatója úgy véli, az esemény lesz a legkiválóbb alkalom arra, hogy világszerte felhívják az emberek figyelmét a magyar homofób törvényre – írja az Illinois News Today. Az AFP francia hírügynökség magyar újságírókat készít fel arra, hogy Magyarországon vegyék fel a harcot a magyar dezinformációs kampányokkal és a propaganda eszközökkel szemben – írja a Jerusalem Post.

2021. október 28. Reggeli gyors - részlet 21.09.28. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:16
00:00
A világ egyik legnézettebb zenei tv műsora, az MTV EMA gáláját Budapesten tartják november 14-én, ahol a szervezők tiltakozó akcióval készülnek a magyar LMBTQ-ellenes törvény miatt. Chris McCarthy az MTV elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy élnek a lehetőséggel, ha már a magyar fővárosba, azon belül a Sport Arénába került az EMA, azaz az Európai Music Award fesztivál, s kifejezik az elnyomott kisebbségek melletti szolidaritásukat. S ez lesz az ő „térdepelős tiltakozása”  – olvashatjuk az amerikai Illinois News Today lapban. Úgy tervezik, hogy főműsoridőben tartják az eseményt, ami a törvény miatt kifejezetten merész, hisz 18 év alatti fiatalokhoz ilyen jellegű üzenet a tv keresztül sem juthat el Magyarországon. A cikk emlékeztet, hogy nem ez lesz az első, ilyen nemzetközi tiltakozás, hisz 14 európai ország fogott össze és adott ki közös közleményt a nyáron a sajátos magyar törvény ellen tiltakozva. Az ügy hátteréről – többek között - az amerikai ABC News is írt, s kiderül, hogy a két éve született közvetítési megállapodásról a magyar vezetőkkel is tárgyalt az egyébként meleg Chris McCarthy, és először kijelentette, neki senki, még kormány se mondja meg, hogy mikor mit közvetít. A törvényről értesülve először fel akarta bontani a szerződést, majd rájött, épp ez a budapesti esemény lesz a legkiválóbb alkalom arra, hogy világszerte felhívják az emberek figyelmét a magyar törvényre.

 
Homofóbia
Forrás: Európa Tanács
 

Mobil egészségügyi rendelők Ugandának

A WHO-val való együttműködés keretében a magyar kormány mobil egészségügyi rendelőket küldött Ugandának 140 ezer euró értékben – írja a Relief Web. Az EKG-berendezéssel, vércukorszintmérővel, kórházi ágyakkal, légkondicionálóval és egyéb hasznos gépekkel felszerelt mobil rendelők remélhetőleg segítenek majd enyhíteni az Ugandában igencsak súlyossá vált Covid-19, az Ebola és a kolera járvány enyhítésében.

Magyar újságírókat képeznek a Fake News kiszűrésére

Az AFP francia hírügynökséget választotta ki az Európai Bizottság arra, hogy Magyarországon vegye fel a harcot a magyar dezinformációs kampányokkal és a propaganda eszközökkel szemben – írja a Jerusalem Post. Ennek keretében újságírókat képzenek november 1-től 15 hónapon át. Az AFP Global News szekciójának igazgatója, Phil Chetwynd ezt a felkérést egyben a munkájuk iránti elismerésként is értékeli. Külön kiemelhető az írás azon mondata, miszerint hazánkban nincs tulajdonképpen olyan hivatalos szervezet, amelyik a Fake News kiszűrésével foglalkozna, márpedig a magyarok torz képet kapnak a világról és a világban zajló eseményekről. A projektben részt veszt a független 444 illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Media Universalis Alapítványa.

Orosz játék az olajjal

Esni kezdtek az olajárak Európában, amint Putyin elnök a Gazpromot arra utasította, hogy növelje a nyersanyag kitermelését – írja a Moszkovszkij Komszomolec. A londoni börzén az ár a 1041-es szintről 1008 dollárra csökkent. Ezzel egyidőben az orosz elnök elrendelte, hogy találjanak megoldást a lakossági az energiaárak mérséklésére. Putyint arról is nyilatkozott, hogy  az energiahordozók piaca továbbra is kifejezetten instabil, és a készletek az öt évvel ezelőtti helyzethez képest még mindig alacsonyan állnak,  mindennek ellenére Oroszország a szerződésben vállalt európai kötelezettségeit fennakadás nélkül teljesíteni fogja.

Zűrök Ferihegy állami tulajdonba vétele körül

Az osztrák nemzeti hírcsatorna (ORF) részletesen beszámol a Ferihegy állami megvásárlása körüli zűrökről, de leginkább azt emeli ki, hogy megint megemelte az árat az illetékes miniszter, hogy ismét állami tulajdonba kerüljön a légitársaság.  Az egy évvel ezelőtti 3,3 milliárd euróhoz képest most 4,4-et kínál az Orbán-kormány.  Ez az összeg gyakorlatilag megegyezik a kormány markát ütő uniós szubvenció összegével. A járvány nagy kiesést okozott a légitársaságnak: 16 milliós utasforgalom 3,8-ra zsugorodott. Az reményteli 51 százalékos állami tulajdon mellett a vásárlásba beszállna a Mol és a Jellinek Dániel vezette Indotek.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.10.28., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit