„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán milliókat költ Amerikában, hogy népszerűsítse magát és szövetségeseket keressen

1/11/2021 08:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Csernyánszky Judit lapszemléjének fő témája Orbán Viktor és az amerikai (szélső)jobboldal kapcsolata. A New York Times is beszámolt róla, hogy az Orbán-kormány – dollárban számolva – milliókat költ arra, hogy minél több szövetségest szerezzen magának Államok-szerte. Az Orbán Balázs washingtoni könyvbemutatójáról tudósító kanadai Hungarian Free Press szerzője szerint a magyar miniszterelnök eddig nem látott kampányba kezdett, amikor elvitte nyugat-ellenes üzeneteit az Egyesült Államokba. LGBTQ Nation című portál cikke szerint Orbán már úgy tartja meg a hatalmát, mint egy király.

Orbán Viktor eddig nem látott kampányba kezdett, amikor elvitte nyugat-ellenes üzeneteit az Egyesült Államokba – írja a kanadai Hungarian Free Press szerzője, Lázár György, aki szerint Orbán marginális amerikai konzervatívokból összeszedett kis csoportra számít, amely elviszi a magyar kormányfő üzenetét. A Washingtoni Amerikai Katolikus Egyetemen nem Viktor, hanem Orbán Balázs államtitkár mutatta be könyvét (A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye), amit már le is fordítottak angolra. A könyv arról szól, miként vitte győzelemre a magyar kormányfő a maga stratégiáját, azt „történelmi és filozófiai aspektusban is értelmezve”. Orbán szerint a Nyugat „elvesztette vonzerejét a közép-európaiak számára”. A szerző úgy véli, a magyar miniszterelnök politikája idegengyűlölő, homofób, rasszista, antiszemita, valamint Putyin- és Kína- párti. (A Fidesz mindig tagadta az antiszemita vádat.) A könyvbemutatót panelbeszélgetés követte a katolikus egyetemen, ahol olyan figurák méltatták, mint Sohrab Ahmari, a New York Post újságírója, aki iráni születésű, de felvette a katolikus vallást, Helen Andrews, a The American Conservative szerkesztője, vagy Daniel McCarthy az Intercollegiate Studies Institute-tól. Ahmari és Andrews például Rod Dreher köpönyegéből bújt elő (a Klubrádióval készült interjúban Dreher beismerte, keveset tud Orbán valós politikájáról, de ennek ellenére úgy látja, határozottan jó intézkedései vannak). Magyarország ugyan kis ország, de hatalmas összegeket költ propagandára. Amiről nemrég a New York Times is beszámolt, miszerint az Orbán-kormány milliókat – dollárban számolva – költ arra, hogy agytrösztökben forogjon a neve és minél több szövetségest szerezzen magának Államok-szerte. Ugyanakkor nem lehetünk biztosak abban, hogy mennyire sikeres ez a propaganda, hisz Orbán nemrég vesztette el egyik hűnek fontos szövetségese, a magyar ősökkel bíró George Pataki, New York állam egykori kormányzójának támogatását. A könyvbemutatón kis propagandafilmet is levetítettek, amelyet Orbán ’56 alkalmából elmondott beszédéből vágtak össze. A linket is csatolta hozzá a szerző, amelyben egyébként benne van a vád, hogy Amerika hiába ígérte a segítséget, az nem jött, és benne van „Gyuri bácsi” is, hisz a korábbi óriásplakátok után Orbán személyesen is támadja Soros György üzletembert.

Október 23. - Megemlékezés az Erzsébet téren - Orbán Vikto
 
Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A New York Times épp most készített hosszú beszélgetést az előbbi cikkben említett iráni származású, katolikussá lett New York Post-újságíróval. Sohrab Ahmari nem egyszer megvédi a szélsőjobbos populistának nevezett Orbán Viktort (például amikor kritikus lapok felvásárlásáról kérdezik), egyszerűen a bajnokának nevezik ebben az interjúban. Szerinte nem igaz, hogy az ellenzéknek ne lenne esélye Magyarországon, hiszen nézzük meg, milyen komoly összefogást produkáltak, amelynek része a Jobbik is, amit antiszemita, szélsőjobboldali pártnak nevez.

Az LGBTQ Nation című portálon megjelent cikk szerint az elmúlt tíz évben Magyarország demokráciából olyan országgá vált, ahol Orbán Viktor úgy tartja meg a hatalmát, mint egy király. A magyar demokrácia „pusztulása” viszont nem aggasztja az amerikai szélsőjobboldalt, amely egyfajta receptet lát benne az autoritarizmus ottani meghonosítására. Itt a szerző, kiemelve, hogy LMBTQ-ellenes a magyar kormány, felsorolja, hogy a demokráciának csak a külső jegyei maradtak meg, mert az ellenzék ellen annyira lejt a pálya, hogy nincs esélye a választáson, a bírói kar elvesztette függetlenségét, miután politikai kinevezettek kerültek be, jelentős az állami propagandamédia, és megfigyelnek kritikus újságírókat. Ez a cikk is megemlíti Rod Drehert, aki szerint az Orbán-féle autoriter rendszer a legjobb válasz egy olyan társadalomban, ahol a jobboldal nézeteit ellenségesen fogadják (utalva Amerikára), mert a liberális baloldal átvette az uralmat az összes intézmény felett – állítja a jobboldali véleményvezér.

 
Propagandatörvény helyett elfogadást!-tüntetés
 Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A Forward Kentucky című újság a demokrácia védelmében írott cikkében rossz példaként hozza fel az Orbán-féle modellt, hisz nagy vita kezdődött erről Amerikában, miután egyre több államban szigorítják a választási törvényt. Az írás megemlíti Vlagyimir Putyint, Jair Bolsonarót és Orbánt, utóbbihoz hozzáteszi, hogy a magyar miniszterelnök szerint országa demokrácia, mivel vannak választások. De a szerző úgy véli: sokkal inkább egypárti uralom, amelyet egy ember tart kontroll alatt. Attól tart, hogy ebbe az irányba halad Amerika is, aminek egyik égbekiáltó jele, hogy Budapesten tartja soron következő nagy kongresszusát a republikánus párt.

 
Szánthó Miklós
 

A Budapest Times az MTI-re hivatkozva arról számol be, hogy kormányközeli Alapjogokért Központ vezetője (egyben a kormánypárti médiaholding, a KESMA kuratóriumi elnöke), Szánthó Miklós Washingtonba látogatott, hogy előkészítse a CPAC, azaz az amerikai republikánus párt jövő tavasszal Budapestre tervezett nagyszabású dzsemboriját. Ez alkalomból Szánthó tárgyalt Donald Trump elnök egy volt tanácsadójával, republikánus képviselőkkel, és ellátogatott egy, a kongresszusban szervezett abortusz-ellenes rendezvényre is.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2021. november 1-jei adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd