„Klubrádió
A lényeg

Orbán Viktor: Az ellenzéknek az a célja, hogy Mária kezéből Brüsszel lábaihoz tegyék le Magyarországot

23/10/2021 18:16

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor ünnepi beszédében érezhető volt, hogy már a tavaszi választásra tüzeli a híveit. Több szót ejtett a 15 évvel ezelőtti eseményekről és az ellenzék gyengeségéről, mint a 65 évvel ezelőtti forradalomról.

A kormányfő beszédének helyszínére a CÖF által fémjelzett Békemenettel érkeztek a résztvevők. A menet úvonala szimbolikus volt, "a gyurcsányi terror" útvonalán felállított óriáskivetítőkön az akkori rendőri erőszakot bemutató videókkal, a Nemzeti Múzeum kerítésén lévő fotókkal, a körúton elhelyezett vízágyúval is a 2006-os események újbóli felidézésére játszottak rá. Orbán beszédének helyszíne sem volt véletlen, ahogy a kormányfő mondta, "ezen a helyen, ahol állunk, 15 évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el az utcákat, soha nem fogjuk elfelejteni nekik"írja a Telex.

CÖF Békemenet Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Orbán sokat beszélt a fideszesség előnyeiről, mert akik hozzájuk tartoznak, azokról elmondható, hogy:
– "Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül Góliát."
– "Velünk még a kommunisták se boldogultak, ideje megérteni Brüsszelben: mi vagyunk a bot a küllők között, tüske a köröm alatt."
– "Mi lékeltük meg 56-ban a kommunizmust, és mi vertük ki az első téglát a berlini falból."
– "Mindig igazunk van, amikor támadnak minket, amikor kiállunk a szüleink igazsága mellett, hogyan kell és érdemes élni.
– "A magyarok igazsága bennetek van, a lelketekbe oltva."
– "Aki belénk harapott, elvásott a foga."

Orbán Viktor jellemzően többet beszélt a Gyurcsány-beszéd kiszivárgása utáni 2006-os október 23-áról, mint 56-ról, de a DK elnökének nevét egyszer sem említette, csak egyértelmű utalásokat tett: "hazudtak reggel, éjjel, meg este", "trükkök százai", "a szocialisták vezetője", aki egyébként szerinte "itt bolyong a közéletben, és kísért, mint az Országház fantomja"

A kormányfő a beszéde alatt végig ásta tovább az árkot az ő és a baloldal támogatói között, úgy fogalmazott, hogy "vannak pillanatok, amikor mindenki úgy érzi, elég volt, dönteni kell, és a döntés megmutatja: kik vagyunk, egy nemzetről derül ki, mit ér, hallgat vagy protestál, beletörődik vagy fellázad, elkullog vagy harcol. Nem lehet elbújni, mert egy magasabb igazság szembesít. Vagy ide, vagy oda kell állnod. Kiderül, ki áll a történelem jó és rossz oldalán".

Október 23. - Megemlékezés az Erzsébet téren - Orbán ViktoBudapest, 2021. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Orbán harcos házi feladatot is adott a szimpatizánsainak: "mindenki álljon ki a háza elé, és védje meg!".

A baloldal bűneit pontokba szedve ostorozta az ellentábort, amit ő sikeresen helyrehozott: "a kommunisták új nemzedéke" olyan intézkedésekért felelős, mint a kórházi napidíj, a vizitdíj, a magas rezsiárak, az adóemelés, a 13. havi nyugdíj elvétele, a családtámogatás eltörlése, a devizahitelek csapdája, "az ország kiárusítása, kifosztása, államcsőd", IMF-póráz. Szerinte amikor felemelték a szavukat ez ellen, "szemeket lövettek ki, gumibotoztak". Lassan mondja, hogy mindenki megértse: „Soha nem fogjuk elfelejteni nekik”.
Ennek ellentételezéseként pedig elmondta, hogy a "baloldal rombolását" hogyan építették újra: a 13. havi nyugdíjat visszaépítik, a gyermeket nevelő családok visszakapják az idén befizetett adókat, "letörtük a rezsiárakat", "hazaküldtük az IMF-et" – írja a portál.

Orbán eddigi beszédeivel ellentétben feltűnően sokat foglalkozott politikai ellenfeleivel (Márkí-Zay nevét véletlenül sem kimondva). Szerinte amit a baloldal csinál, annak "több köze van a szórakoztatóiparhoz", és példaként említette Karácsony Gergely "Legyőzöm Orbán Viktort" plakátkampányát, "hirdették, legyőznek bennünket, karácsonyig se bírták ki" – humorizált a főpolgármester visszalépésén. A "párton kívüli, konzervatív miniszterelnök-jelöltre" célozva, azt mondta, hogy a baloldali pártok "azt a választást se tudták megnyerni, amelyen ők indultak", és "csak egy baloldal van, akárhányféleképp maszkírozzák magukat: hazugság, erőszak, csőd".

Orbán kitért a külső befolyásoló tényezőkre is egyrészt, hogy "És készülődik Gyuri bácsi is" mondattal, ami nyilvánvalóan Soros Györgyre utalt, másrészt ugyan megint csak meg nem nevezve, de üzent az amerikai érdekcsoportoknak is, akik "bezzeg, amikor hívtuk, akkor nem jöttek". Most megszállóként beszélt róluk, akiknek "nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk", és figyelmeztetett, hogy "a meghívás nem arra szólt, hogy beavatkozzanak a demokráciánkba" – foglalta össze a Telex Orbán Viktor miniszterelnök október 23-ai ünnepi beszédét.