„Köszönjük,
Esti gyors

Ütött a taxi órája? – Kárpáti Iván jegyzete

16/11/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ha annyira szigorúak a szabályok, akkor miért van tele az összes pályaudvar és a belváros ugyanazokkal a tetves hiénákkal és azok örököseivel, mint mondjuk 20 éve?

2021. november 16. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.11.16.
01:40
00:00

A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali tarifaemelés lenne indokolt. A főváros vezetése szerint a veszélyhelyzeti jogszabály nem teszi lehetővé semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj emelését.

Én meg azt szeretném, ha ezen a piacon is újra verseny lenne. Versenyezzenek egymással a taxiscégek és újra legyen Über. Minden más megoldással mi fogyasztók járunk rosszul.

A rezsicsökkentés is egy hazugság volt éveken át, a piaci árak valójában lejjebb voltak, mint a kormány által fixált tarifa, a közelmúlt árrobbanása változtatott csak a helyzeten. Persze ilyenkor rögtön felháborodnak a sárga autók képviselői, mondván nekik annyi előírásnak kell megfelelni, hogy ki sem látnak a kormány mögül, nem szép dolog olyanokkal versenyeztetni őket, akikre meg nem vonatkozik semmi ilyen.

Én erre csak kérdezni tudok: ha annyira szigorúak a szabályok, akkor miért van tele az összes pályaudvar és a belváros ugyanazokkal a tetves hiénákkal és azok örököseivel, mint mondjuk 20 éve? Nem engedjük be a versenytársat a piacra, de maradhatnak a bűnözők is? Hogy van ez? Arról már nem is beszélve, hogy a hivatalos, tisztességes taxiscégek között – ők vannak többen - sem engedélyezett a verseny. Ez nekem miért jó?

Jelenleg egy péntek este lehetetlen taxit szerezni Budapesten, mert a járvány miatt jóval kevesebb az autó. Ilyen helyzetben akár többet is kérhetnének a fuvarért a kereslet-kínálat jól bejáratott törvénye szerint, tehát még jobban is járnának, ha nem fentről mondanák meg, hogy mennyi a tarifa.

Rugalmasság, verseny, innováció. Mindenkinek ez lenne az érdeke. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. november 16-i Esti gyorsban hangzott el.