„Klubrádió
Esti gyors

Mikulás, a télszemély – Szénási Sándor jegyzete

1/12/2021 17:25

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Hogy végtelen és pártatlan érzékenységünket demonstráljuk, most Brüsszelről lesz szó, az Európa Bizottságnak arról az ajánlatcsomagjáról, amely a nemi és vallási identitás sokszínűségét lett volna hivatott biztosítani, ám pusztán hülyét csinált alkotóiból. 

2021. december 01. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.12.01.
02:52
00:00

Ha a bürokrácia beleharap egy témába, valamiféle okozati lánc végtermékébe tehát, azt addig rágja, csócsálja, és marcangolja, amíg a saját okszerű édesanyja sem ismeri fel többé. A bürokrácia mindent eltúloz, és egyben mindent el is értéktelenít, gépies működésében nincs és nem is lehet helye mértéktartásnak, ésszerűségnek, a hatás és ellenhatás arányos felmérésének. A bürokrácia ugyanis nem mesterséges értelem, csak mesterséges.

Hogy végtelen és pártatlan érzékenységünket demonstráljuk, most Brüsszelről lesz szó, az Európa Bizottságnak arról az ajánlatcsomagjáról, amely a nemi és vallási identitás sokszínűségét lett volna hivatott biztosítani, ám pusztán hülyét csinált alkotóiból, a nackós szélsőjobboldalt pedig megörvendeztette egy újabb érvvel az Unió ellen.

Egyebek mellett azt mondta volna a már visszavont anyag, hogy tekintettel a nem-keresztény kisebbségekre, a karácsony szó helyett inkább a „téli szünet” megnevezés lenne ildomos. Az ötlet olyan velőtrázóan ostoba, hogy kétszer kell elolvasni, a következményeibe pedig jobb bele se gondolni: innentől Jézust csak „galileai személyként” aposztrofálhatnánk, Isten pedig Harry Potter nyelvén Tudjukki lesz.

A hülyeség forrása egyébként több éve létezik, a brit cégek karácsonyi üdvözlőlapja „Merry Christmas” helyett egy ideje „Happy Holidays”-t ír, és mint a példa mutatja, az érzékenység gesztusának szánt ötletből könnyen szökken szárba a teljes elborultság, ami ráadásul lavinaként viselkedik, és éppúgy maga alá temetheti a hanukát, a ramadánt vagy az indiai fényünnepet, a díválit is, a logika, ha pusztító, ilyen.

Pedig nem kellene mindig okoskodni, nem kell folyton rendet teremteni, nem kell egy központi csillár alá terelni a kontinenst, hogy a kopár fényben mindenki egyforma legyen. Olyan könnyű lenne belátni, hogy a fosztogatás sosem produktív, ha a többségtől elveszünk valamit, attól a kisebbség nem lesz több, nem gyarapszik semmivel, miközben a Bizottság buta ötlete épp ebbe a gyanúba keveri, hogy tudniillik a keresztény karácsony neve és léte sérelem a számára. Már mi a fenéért lenne az? Akinek nem karácsonya, ne vegye magára, és persze nem is veszi.

Jobb lenne békén hagyni az embereket. Nem mindig lehet sajnos, az önsorsrontás most, a járvány idején különösen durván mutatkozik meg, de píszí ügyben le kéne kicsit állni. Legalább annyi időre, hogy a Bizottság hallja, hogy az acsargás mellett most éppen kiröhögik őt keresztények, zsidók, muszlimok, indiaiak stb.

És megköszönik neki, hogy egy percre egységbe forrasztotta őket.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. december 1-i., szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: ApanchalypseSoon/imgur