„Klubrádió
Reggeli gyors

Márki-Zay szakértője: Nem számolunk bizonyos esetekben átállással

30/11/2021 15:16

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Milyen jogi eszközei lesznek a Fidesz által megteremtett környezetben az ellenzéknek, ha megnyeri a választást? Milyen lesz az alkotmányozás, és mi a szerepe ebben a választóknak? - Fleck Zoltánt, Márki-Zay Péter tanácsadóját a Reggeli gyorsban kérdezték, ahol elmondta, hogyan lehet finom eszközökkel "szétkergetni" a fideszes mamelukokat. A következő kormány legitimációjának fontos része megértetni a választókkal, hogy bonyolult átmenetre fognak szavazni áprilisban.

2021. november 30. Reggeli gyors (2021. november 30., kedd 06:00)
139:22
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter
A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 98:56-tól hallgathatja meg.

A Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által felkért a közjogi szakértői csapatot Fleck Zoltán jogász vezeti, aki erős interjút adott a 444-nek hétfőn. Erről kérdezte a Reggeli gyorsban Dési János. Fleck szerint ideje a nyilvánosság elé kell tárni, hogy milyen elvek alapján gondolják azt az átmeneti időszakot, amíg egy esetleges ellenzéki győzelem és az új alkotmány bevezetése között történik. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a szavazók megértsék, hogy az átmeneti időszakban is az alkotmányos elveknek, a jogállami elveknek megfelelő működés lenne, kifejezetten korlátozott végrehajtó hatalommal, csak éppen nem a Fidesz által korlátozottal, hanem az alkotmányos elvek által korlátozottal.

Fleck azt mondta, hogy szerinte megvédi őket a nyilvánosság, ha nyílt kártyákkal játszanak, és elmondják, hogy "ez a lehetőség egy szakmai ajánlat, de majd az ellenzéki pártok fognak erről dönteni": A kiindulópont az, hogy az alaptörvény tartalmi, morális és társadalmi értelemben, politikai értelemben nem alkotmány, és a jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy "Magyarország demokratikus jogállami minőségének alapdokumentuma legyen".

 
Fleck Zoltán
 
Fleck Zoltán / ekint.hu
 

 

Szerinte az alkotmányozásnak egyetlen jelentős akadálya van, "hogy egy kétharmados többség kellene formálisan". A formális akadályok legyőzését viszont szerinte csak a tartalmi elvek szigorú betartásával lehet megtenni. "Egy alkotmány leakasztása nem olyan egyszerű, és különösen nem akkor, ha társadalmi mozgósítással, társadalmi részvétellel kell majd előkészíteni és egy népszavazással elfogadni", de addig is - az átmenetben - kormányozni kell, a parlament működőképességét biztosítani kell az új alkotmány megalkotásáig. 

"A kormányzás első napjától kezdve kormányozni kell", az új alkotmányt elő kell készíteni, szerinte az ellenzéki pártoknak mihamarabb. "Az átmenet most kezdődik, most kell elmondani, hogy milyen levek alapján fog az ellenzék az átmenetben kormányozni, és az átmenet nem tarthat végtelen ideig, tehát meg kell határozni majd, hogy mire számíthat a választó, mikor lesz az országnak stabil és demokratikus alkotmánya".

Persze rengeteg olyan kérdés merült fel, amiről Fleck azt mondta, most még nem válaszolható meg, de megnyugtatásul közlte, hogy egészen pontosan tudják, hogy mi a probléma, mi a kormányozhatóság feltételrendszere, és azt is tudják, hogy demokratikus rendszerben ezeket hogyan lehet kezelni. Ha abból indulunk ki, hogy az ellenzék megnyeri a választásokat, a parlamentben máris legitimitása van, hogy "milyen jogrendszer, milyen kiindulópontok alapján működjön". Szerinte nagyon sok munka van azzal, hogy ez a legitimitás megteremtődjön és növelni tudják. "Ezért sem mindegy, mekkora többséggel nyer az ellenzék, de az első naptól fogva van egy működőképes intézmény, a parlament, ahol a demokratikus erőknek lesz többsége. Sok múlik azon, hogy mit kezd a parlament ezzel a lehetőséggel, "extrém helyzettel, példátlan közjogi állapottal, amit majd meg kell oldani - mondta a jogtudós. 

Az erős, kétharmados intézmények párhuzamos államot alakíthatnának ki, de Fleck szerint "úgy kell az intézményátalakításokat végrehajtani, hogy a párhuzamos intézmények rendszere ne jöhessen létre, és demokratikus jogállami intézményrendszerrel kell felváltani. "Nem számolunk bizonyos esetekben átállással, bizonyos esetekben meg igen". Hogyan zavarják akkor szét ezt az intézményrendszert? Fleck szerint a nép nevezheti szétzavarásnak, de nekik finomabb eszközökkel kell megoldaniuk. "Ahol radikálisan hozzá kell nyúlni valamihez, az elmúlt tíz évből a nemzetközi monitorozó intézmények érveléséből kell legitmimálni: meg kell mutatni, hogy miért szükséges hozzányúlni és bemutatni, hogy milyen csapdákat rejt, ha ezt nem teszik meg. Viszonylag komplex dolog hozzányúlni egy kétharmados intézményhez". A legitimáció fontos része megértetni a választóval, hogy erre a bonyolult átmenetre fog szavazni áprilisban.

Biztos vannak, akik azt gondolják, hogy hasonló erővel kell fellépni, mint a Fidesz, és Fleck az erőt el is tudja fogadni, de szerinte az a különbség a Fidesz és a a demokratikus oldal hatalomgyakorlása között, hogy az utóbbiak az alkotmányos elveket betartják. Amikor arról beszél, hogy finoman nyúlnak hozzá a rendszerekhez, az "nem azt jelenti, hogy gyenge, hanem azt jelenti, hogy erős elvek által vezérelt és nem a hatalom mindenkori akarata szerint működik, hanem, hogy hogyan lehet visszaállítani egy jogállami rendszert. Nem lehetünk olyanok, mint az ellenfél, ami a maffia jegyeit mutatja az állami eszközökkel, akik azt működtetik, azok az alkotmányos elvektől félnek, mint ördög a tömjénfüsttől, ezért van az alkotmányos kereteknek ereje, csak kell hozzá legitimáció".