„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán szerint megvédték a rezsicsökkentést Brüsszelben, pedig az egésznek semmi tétje nem volt

17/12/2021 14:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor szerint „megvédtük a rezsicsökkentést” Brüsszelben, Arató László, a klubrádió ottani tudósítója viszont azt mondta: ami történt volna az EU-s állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, az semmilyen szempontból nem hatott volna ki az energiaárakra, például a magyar rezsire. Pusztán megállapították volna, hogy az áremelkedés létező jelenség és figyelemmel kell követni.

2021. december 17. Reggeli gyors - részlet 21.12.17. Arató László
09:21
00:00

Csütörtökön tanácskoztak Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői. Egynapos találkozójukon ezúttal nem hoztak konkrét döntéseket, hanem véleményt cseréltek és fenyegető figyelmeztetéseket küldtek a keleti frontra – írja a Népszava. Orbán Viktor miniszterelnök viszont arról beszélt a Facebook-oldalára feltett videóban, hogy „megvédtük a rezsicsökkentést” Brüsszelben.

EU-csúcs Brüsszelben
 
 Az Európai Tanács által közreadott képen Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, Orbán Viktor kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án. MTI/Európai Tanács
 

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója szerint semmi olyan nem volt az eredeti szövegjavaslatban, ami eget rengető következményt hozhatott volna. Az uniós állam- és kormányfők tárgyaltak az energiaár-emelkedésekről, és elfogadtak volna egy szöveget, amelyben az van, hogy figyelemmel kísérik a fejleményeket ebben a piaci folyamatban. De két vita is kettészakította a tagállamokat, a lengyelek, csehek és magyarok azt mondták, hogy az EU-nak felül kellene vizsgálnia az úgynevezett kereskedelem-kibocsátási rendszerét, mert manipulálták, és ennek eredményeként lettek magasak az energiaárak. Az Európai Bizottság szerint viszont már végeztek erről vizsgálatot, és semmi nem igazolja ezt a feltételezést. A másik pedig az, amelyik nem is tartozik ide, hogy az atomenergia zöld-e vagy sem. Ebben az osztrákok és a németek azt az álláspontot képviselik, hogy nem, a franciák és a közép-európaiak pedig mellette vannak. Olyan szintre jutott a vita, hogy végül abban maradtak, hogy inkább nem maradnak semmiben, majd visszatérnek erre később.

Ami történt volna az európai csúcstalálkozón, az semmilyen szempontból nem hatott volna ki az energiaárakra, például a magyar rezsire. Pusztán megállapították volna, hogy az áremelkedés létező jelenség és figyelemmel kell követni – összegezte Arató László. Ennek semmi tétje nem volt, semmi olyan döntés nem született volna, ami messzemenő következményekkel járt volna – hangsúlyozta.

Sokan már a hálózsákjukért kapkodtak, amikor kiderült, hogy mégis vitáznak az energiaügyről. Ezt este 11-kor kezdték el, és éjfélig tartott, ekkor jutottak arra, hogy inkább később folytatják – tette hozzá.

Covid

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban abban maradtak, hogy tovább kell folytatni az oltási kampányt, a harmadik oltásokat. Az EU-nak segítenie kell azokat az országokat, amelyeknek nincs elég vakcinájuk. Döntöttek arról is, hogy aki nem kapott harmadik oltást, annak az EU-s oltási igazolványa kilenc hónap múlva jár le.

Migráció

Ismét elítélték azt, hogy valakik menedékkérőket eszköznek használjanak, itt a belorusz kormányról volt szó. Arra jutottak, hogy ha ez a helyzet még egyszer előállna, akkor erre az EU-nak kész forgatókönyvének kell lennie.

Ukrajna

„El a kezekkel Ukrajnától” – mondták a tagállamok, megint kiálltak Ukrajna területi integritása mellett az orosz csapatösszevonásokra reagálva.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2021.12.17., péntek 7:45
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert