„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A vírust legyőzhetjük, az állami lopás itt marad"

26/04/2021 16:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A rezsicsökkentés és a migránsválság után az oltás lehet a Fidesz új csodafegyvere. Kuncze Gábor a terasznyitással, és a lazításokkal kapcsolatban azt mondta, hogy ha balul üt vissza, és ugyanaz az fertőzéshullám lesz az eredmény, mint tavaly ősszel, annak nagyon súlyos következményei lesznek. A volt belügyminiszter szerint akkor sem oldódnak meg a megosztottság, és az állami lopások problémái, ha sikerül legyőzni a járványt.

2021. április 26. Megbeszéljük - részlet 21.04.26. Kuncze Gábor
14:48
00:00

Az oltási kampány lehet a Fidesz új csodafegyvere. Kuncze Gábor szerint Orbán Viktornak elég nagy gyakorlata van már a választási kampányok lebonyolításában. A volt belügyminiszter felidézte, hogy 2010-ben egy zavaros időszak után került újra hatalomra Orbán, amitől az emberek békét, igazi jogállamot, köztársaságot vártak. Ekkor "még nem lehetett tudni, mit tervez Orbán, annak ellenkezőjét viszont emberei megírták" – utalt Kuncze Navracsics Tibor egy, a jogállamiság felépítéséről szóló 2009-es tanulmányára. Ez tehát egy hazugság volt.

A 2014-es választások idején szerinte nem hazudott Orbán Viktor, mert programja annyi volt: folytatjuk. Ezt betartotta. Előtte átírta a választási törvényt, és az ellenzék is "elügyetlenkedte a dolgot". Ekkor a csodafegyver az a rezsicsökkentés volt, amiről Kuncze elmondta, ha a világpiaci adatok alapján megállapított gáz- és villanyárat veszik alapul, akkor nagyobb költségcsökkenést jelentett volna. Így azonban a kormány sikereként adhatta el. A migránsválság is arra volt jó, hogy hősként tündököljön. Ez a kampány ott sántít, hogy a migránsok közül senki nem akart Magyarországon maradni.

Kuncze Gábor
 
Kuncze Gábor
 

A terasznyitással, és a lazításokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a nagy különbség az, hogy élesben megy az emberkísérlet. Ha ez balul üt vissza, és ugyanaz az eredmény lesz, megugrik a fertőzöttek száma, mint tavaly ősszel, annak nagyon súlyos következményei lesznek. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy ő a halottak számában méri a sikert, most pedig világelsők vagyunk a halálozások számában. "Nagyon kockázatos ez a játék és nem vagyok benne biztos, hogy kitart a következő választásig" – foglalta össze véleményét.

A politikus hangsúlyozta, hogy nagyon jó lenne, ha nem jönne negyedik hullám, de ezt egyelőre nem tudjuk. Ha nem jön, és Európában is sikerül megállítani a járvány terjedését, akkor Orbán nyilvánvalóan azzal fog kampányolni, hogy ő állította meg a járványt, és azért nincs negyedik hullám, mert a kormány időben elkezdte az oltásokat. Ilyen esetben gazdaság emelkedését még el lehet adni 4-5 százalékos emelkedésnek, de az eredmény akkor is elmarad a 2009-es állapotokhoz képest (a járvány 8-10 százalékos visszaesést eredményezett). Ha így is lesz, itt marad egy végtelenül megosztott ország, és mindaz, ami a közvagyonnal történt. Ezt az állapotot sokkal veszélyesebbnek tartja Kuncze, mert "erre nincsen oltás". Szerinte ez Orbán legnagyobb bűne.

Az ellenzéknek azt az igaz üzenetet kell megtalálnia, ami mozgósítja a tömegeket, és sokak számára hihető módon az ország jövőjét szolgálja. "Ez a feladat még hátra van."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kuncze Gáborral
2021.04.26., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György