„Klubrádió
A lényeg

A mostani kormány 2009-ben harcosan szólalt fel a benzinár emelkedése ellen

5/10/2021 14:14

| Szerző: Klubrádió

Most azonban kormányon kevésbé harciasak a volt ellenzéki képviselők, mint 2009-ben. Pedig azt látjuk, hogy egy év alatt megduplázódott az üzemanyagok ára. A Fidesz-kormány egykori energetikai helyettes államtitkára arról beszélt, hogy mit lehetne tenni az áremelkedés ellen.

2021. október 05. Reggeli gyors - részlet 21.10.05. Holoda Attila
05:40
00:00

A benzinárak egy éve trendszerűen emelkednek. Egy éve a világpiacon 37 dolláron állt a nyers gázolaj ára, most 82 dolláron, emiatt a benzinkutaknál azt látjuk, hogy sokkal többet kell fizetnünk, és sokan az 500 forintos benzinárról beszélnek. Magyarországon a világpiaci árak mellett a dollár-forint árfolyamának alakulása is befolyásolja, hogy mennyit kell fizetni a benzinkúton.

De miért emelkedik az olaj ára? Azért, mert a pandémia után az olajcégeknek nem sikerült abban az ütemben visszatérniük a kitermeléshez, ahogy a gazdaság elvárta volna, mondta Holoda Attila. Bár az OPEC tagállamok megállapodtak, hogy növelik a termelést, ennek ellenére "nem akarnak ebbe több pénzt tenni, ezért a növekedés nem olyan ütemű, ahogy a piac elvárná, hiány alakul ki, és ennek következtében emelkednek az árak" - mondta.

Magyarországon - ahogy a világon máshol is - a benzinár sok adót is tartalmaz, ezért a kormányoknak mindig lenne lehetőségük, hogy az üzemanyagban lévő adó csökkentésével - a jövedéki adó és az áfa tartalom együtt a benzinárnak több mint az 50%-a - mérsékeljék a literenként fizetett összeget, mondta Holoda. Ezek az adók ugyanis egészen magasak, mivel a kormányok előszeretettel sajtolják ki az autósokból a többletbevételt.

Csökkent az üzemanyag ára
 
Shell
 
Budapest, 2020. március 18. Üzemanyagárakat jelző totemoszlop Budapesten, a Mészáros utcai Shell benzinkútnál 2020. március 18-án. A benzin literenkénti átlagára 328 forintra, a gázolajé 345 forintra csökkent. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

Holoda emlékeztetett, hogy amikor 2008-2009-ben magas volt az üzemanyagár, a jelenleg kormányon lévők harcosan szónokoltak ellene a parlamentben. De most kevésbé harcosak, állapította meg. "Ma már rezignáltan vesszük tudomásul, ahogy emelkednek az üzemanyagárak, sőt nem változik az autóba ülők száma sem".

Az inflációnak persze gazdaságélénkítő hatása is van, jelen esetben is ezt látjuk, de Holoda szerint, ha a kormány tényleg annyira büszke a rezsicsökkentésre, az üzemanyagfogyasztásra is kiterjeszthetné, ugyanis ma már az is egy család rezsijének a része.

A pandémia iránti visszaesés élénkítette a piacot, az elmúlt öt évben megduplázódott az alternatív üzemanyagokkal működő autók eladása: Ugyanakkor most hiába emelkedik az üzemanyag ár, a lakosságnál nincs akkora tartalék, hogy tízmilliókat adjanak ki egy elektromos autóra.