„Klubrádió
Reggeli gyors

Energetika: könnyen garantálható Mészáros nyeresége

8/01/2021 13:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormánynak a legtöbb gazdasági ágazatot sikerült a Fideszhez közel álló vállalatoknak kedvezve átalakítania. Legutóbb az energetika került sorra. Szabó Yvette szerint a rezsicsökkentés során befagyasztott árak és az áram-, valamint a gázvezetékek használatára kivetett adó miatt sok vállalat nyeresége annyira beszűkült, hogy kiszorultak a hazai piacról. Mészáros Lőrinc eközben távvezetékeket szerzett, amire az állam határozza meg, milyen áron vezethetnek áramot vagy gázt a szolgáltatók. A hvg.hu újságírója úgy véli, így könnyű garantálni egy vállalat nyereségét.

2021. január 08. Reggeli gyors - részlet 21.01.08. Szabó Yvette
09:57
00:00

Tíz év alatt tucatnál is több ágazat tulajdonviszonyaiba nyúlt bele az Orbán-kormány, hogy vagyonossá tegye híveit, és ezzel bebetonozza a Fidesz regnálását. Az alaptörvény sérelme nélkül ez aligha történhetett volna meg – írja a hvg.hu oldalán megjelent cikkében Szabó Yvette.

Legutóbb az energetikába sikerült úgy beavatkozni, hogy az valamilyen módon éppen Mészáros Lőrincnek kedvezzen.

Sok szempontból éppen a rezsicsökkentés volt az, ami ellehetetlenítette, de legalábbis nagyon megnehezítette a piac működését, a nyereséges gazdálkodást – mondta el a Klubrádiónak Szabó Yvette, a hvg.hu újságírója. Hozzátette, több külföldi vállalat a szűk haszon miatt magától kivonult Magyarországról, miközben az árak változása a várakozásokhoz képest másként alakultak.

Példaként emelte ki, hogy rezsicsökkentés során befagyasztott árakhoz képest ma már kevesebbet kéne fizetni a gázszolgáltatásért. A piacot három fő csoportra lehet osztani, a német E.On, a magyar állami MVM és a Mészáros csoport, amely első sorban a gáz- és áramhálózat megszerzésével került a piacra.

Az orosz szolgáltató – hasonlóan más cégekhez – kivonult a magyar piacról. Szabó úgy véli, ennek fő oka, hogy a rezsicsökkentés miatt alacsonyabbak voltak a bevételek, a távvezetékekre pedig adókat vetettek ki. „Ez egy olyan vékony marzs lett”, aminek nagyon kevés hasznot, vagy semmit sem hozott a szolgáltatónak.

A magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolása
 
Gázvezeték
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Miért éri meg Mészáros Lőrincnek, hogy beszálljon az energetikába?

Szabó szerint a támogatás, a szabályozási politika, az elmúlt tíz évben nagyban függtek attól, hogy ki az adott vállalat tulajdonosa. Az is fontos szempont, hogy Mészáros Lőrinc nem is kereskedelmi egységeket vett, hanem a távvezetékeket. Hogy ezeken a távvezetékeken mennyiért vezethetnek gázt a szolgáltatók, azt az állam határozza meg, így Szabó szerint „nagyon könnyen garantálható lesz” Mészáros nyeresége.

A lehetőség, ami megnyilt, a hazai tőke erősítésére jó lett volna, a probléma sokkal inkább az, hogy ezek a jószágok kivétel nélkül olyanok kezébe kerül, akik közel állnak Orbán Viktorhoz, vagy a Fideszhez – mondta el Szabó.

A hadiipar is vonzó lett

Mivel a NATO elvárja, hogy a tagállamok fejlesszék hadseregeiket, megnyílt ez a terület. „Kérdés, hogy nyílt, szabad lesz szabad a verseny, vagy előre kiosztják a lapokat és lehetőségeket” – tette hozzá. Ez az iparág még inkább kedvez a kormánynak, hiszen a titkosítás lehetősége fokozottan fennáll. A módszer is egyszerű, a Magyar Honvédség nem saját maga vásárol, hanem egy – jellemzően kormányközeli – vállalaton keresztül ruház be. Másik kérdés, hogy a NATO felé hogyan számolunk el a beruházásokkal kapcsolatban.

Teljes kártalanítás? Ugyan!

Ezek mellett olyan ágak is különös beavatkozások színterei lettek, mint az építő- és szerelőipar, az agrárium, a bankok, a média és kommunikáció, az informatika, telekommunikáció.

És bár az alaptörvény minden ilyen beavatkozás esetén előírja azok teljes kártalanítását, a dohányboltokra vonatkozó átalakítások bizonyítják, hogy ez nem történt meg. Teljes kártalanítást többnyire akkor sikerült csak kikényszeríteni, ha nemzetközi bírósághoz fordultak a károsultak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.08. 7:45
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert