„Klubrádió
Esti gyors

Emelkedő magyar – Szénási Sándor jegyzete

5/01/2022 18:22

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Magasabb rúd, terjedelmesebb zászló: tágabb nemzeti kebel. Ha csak méterekkel is, de közelebb hatolunk a csillagokhoz. Magyarország emelkedik, nem pediglen lefelé kókad.

2022. január 05. Esti gyors - részlet 22.01.05. Szénási Sándor jegyzete
03:12
00:00
Nem mondom, hogy a nap híre, azt sem, hogy a NER úgy van benne, mint cseppben a tenger, hiszen akármerre nézünk, mindenütt komplex Nercseppeket látunk, némelyik akkora, mint a James Webb teleszkóp kicsomagolva, amelynek a súlya köztudottan 6,2 tonna. És még ebben sem fér el minden.

Szóval amikor arról beszélünk, hogy a Citadellán új zászlórúd épül, a témát kényünk-kedvünk szerint választjuk, az ez ügyben hozzánk intézett kérdésekre vagy nem válaszolunk, vagy kilencven napos határidőt szabunk, esetleg rendőrségi papírokat szerzünk be, hogy a győri Audi-földekhez hasonlóan "a cselekmény nem bűncselekmény”, nincs bennünk lejáratási szándék, nem vádolunk semmivel senkit, nem turkálunk mások nemi identitásában, sőt. Igen, annyit elárulhatunk azért, hogy sőt. Jólesősen látjuk, hogy "sic itur ad astra”.

Persze, igazából még nem a csillagokról van szó, de arról igen, hogy a régi, nyilván koszlott, de mindenképpen kicsi rúd helyét egy 35 méteres, büszke, a csúcsa felé vékonyodó oszlop veszi majd át, amelyen egy 6x12 méteres zászló csattog a szélben: a nyél és a kelme 5,3 milliárdba kerül, persze anyagköltséggel, gyártással, szállítással, leásással együtt. Nem kis munka, érteni kell hozzá, nem véletlen, hogy a Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft kiírására csak két cég jelentkezett, az egyik Mészáros-, a másik Garancsi-féle, és hála istennek nem kellett közülük választani, egy ekkora nemzeti érték létrehozásához nem elég egy ember.

A megújuló Citadella látványterve
Budapest, 2021. április 19. A Várkapitányság által 2021. április 22-én közzétett képen a megújuló Citadella látványterve látható. MTI/Várkapitányság
 
 

Az se biztos, hogy 5,3 milliárd elég lesz, az élet tele van meglepetésekkel, és plusz költségekkel, ám szerencsére felelősen gondolkodó kormányzatunk nem lesz rest háromszorosára, vagy akár ötszörösére is felturbózni a kiadásokat, és ez így helyes, ha identitásképzésről van szó.

Magasabb rúd, terjedelmesebb zászló: tágabb nemzeti kebel. Ha csak méterekkel is, de közelebb hatolunk a csillagokhoz. Magyarország emelkedik, nem pediglen lefelé kókad.

Tény persze, hogy egy 72 négyzetméteres zászló felhúzásához még egy Kásler-méretű küldetéstudat is kevés, oda már gép kell, motor és transzformátor, az pedig külön pénz, külön közbeszerzés, nyilván megannyi újabb izgalommal.

Lesz-e az egészre fedezet? Orbán most adományokat kér a lakosságtól a Fidesz választási kampányára, hiszen az ellenzék anyagi fölényét valahogy ellensúlyoznia kell. Úgy véljük, odaférne még egy plusz sárga csekk is a zászlóra, rúddal, motorral.

És akkor ennyi. Mondtam, hogy nincs a témában semmi különös. Lehet továbbmenni. Én pedig már hallom, ahogy a zászló majd csattog, robajlik a szélben, és mennydörgése visszhangot ver a néma városban.

Szénási Sándor jegyzete a 2022. január 5-ei Esti gyorsban hangzott el.