„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hatmilliós motiváció Müller Cecíliának? Mert megérdemli – Gergely Zsófia jegyzete

7/08/2021 15:09

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Ha már kiderült a tisztifőorvosi prémium, utólag nézzük is vissza, mire motiválták milliókkal Müller Cecíliát?

2021. augusztus 07. Hetes Stúdió-részlet (2021.08.07. Gergely Zsófia jegyzete)
04:02
00:00
„Motivációs elismerés” – így címkézték hivatalosan azt a pénzt, amit a koronavírus-járvány időszak alatt kapott Müller Cecília országos tiszti főorvos. De nemcsak neki járt a bónusz, a helyettesei és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai közt is szétosztogattak több mint 400 millió pluszpénzt.

Hatmillió? Gondolom, minden hallgató tudná mire költeni, ha őt is ennyire motiválni szeretné a főnöke. De erre a nagyságrendre egyszeri hírolvasó már fel sem kapja a fejét, az Orbán-uralom egyik immanens jellegzetessége, ahogy szép fokozatosan a csillagokba tolták fel a közpénz-fosztogatás skáláján a birkamód „tűrt” mércéjét. Amikor a Pénztáros Lőrincek, Tiborczok és Rogánok visznek mindent, tendert, megbízást, erőművet, céget, hát pont az operatív törzs elsőszámú celebcsinovnyikja ne érdemelne ennyit?

Milyen tipikus, hogy mindez – mint már annyiszor – úgy derülhetett ki, hogy a kevés be nem szántott lap egyike, a Magyar Hang közérdekű adatigényléssel kiderítette és nyilvánosságra hozta. Bezzeg amikor a járványban agyonhajszolt, egészségügyben dolgozók kaptak jutalmul ennél jóval kisebb összeget, fejenként bruttó 500 ezer forintot, azt maga Kásler Miklós emberminiszter sietett bejelenteni. Lám-lám, hangoztatta, a kormány ezzel ígéretéhez híven meghálálja az egészségügyisek áldozatvállalását, helytállását az embert próbáló járványhelyzetben. Annak érdekes módon ilyen jó píár-elnevezést sem kreáltak, szimplán egyszeri bérkiegészítés volt. Minek is a motiváció a csapágyasra hajtott orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, vagy háziorvosoknak, akik nem egy esetben szó szerint belehaltak a coviddal vívott harcba? Utóbbi esetre is volt persze rendelkezése a nagylelkű minisztériumban, ilyenkor megkapta az özvegye vagy az árvája.

De ha már kiderült a tisztifőorvosi prémium, utólag nézzük is vissza, mire motiválták milliókkal Müller Cecíliát?

Elsősorban azért, hogy kiálljon az operatív törzs elhíresülten idétlen kaspó-pulpitusa mögé, és egy krízishelyzetben valódi tájékoztatás helyett hülyének nézzen mindenkit. Hogy a politika szakembernek titulált bábjaként előadja, eladja, bemagyarázza és félremagyarázza. Ha kell, vírusterjesztő migránsozással szítsa a gyűlöletet úgy, hogy még a Nagyfőnök is megnyalná a szája szélét. Hogy ezzel a kedves, nagymamás „Cili nénis” stílussal átvegye ezt a leghálátlanabb szerepet Kásler Miklóstól, aki már az első sajtótájékoztatóján csúfosan felsült és erre is alkalmatlannak találtatott.

Aztán ki kell tömni a zsebét azért is, mert bizonyára mindig pontosan tudta, melyik lakájmédia melyik álkérdéseire mit kötelező válaszolni, miközben a valódi problémákat feszegető szerkesztőségi kérdéseket direkt figyelmen kívül hagyták.

Jár a pénz, ha már annyira nem tudja kezelni saját email rendszerét, hogy tévedésből Hadházy Ákosnak is elküldte a kollégáinak címzett méltatlankodó levelét arról, miért is nem pattintják le ezt a kellemetlenkedő ellenzékit. A kínos bakinak hála egy ország szembesülhetett vele, hogy a decens tisztifőorvos asszony valójában milyen militánsan képes védelmezni a gazdáit.

Megilleti a motivációs jutifalat a felejthetetlen nyunyóka intelemért, aminek köszönhetően a bölcsisek plüssjátékát sikerült veszélyesebb kórság-hordozónak beállítani, mint a végsőkig meccsre meg misére engedett oltatlan népeket. De azért az életmentő jótanácsért is, hogyan kell újranyitni a nyaralókat, meg letörölni a port.

És még sorolhatnám a hivatalos alig- vagy félretájékoztatás gyöngyszemeit, a megmagyarázhatatlan magyar haláladatok megmagyarázását – így visszanézve már nem is olyan sok az a 6 milliós motiváció. Egy ország elrendelt és végrehajtott butításáért – megérdemelte tisztifőorvos asszony!

Gergely Zsófia jegyzete a 2021. augusztus 7-i Hetes Stúdióban hangzott el.