„Klubrádió
Reggeli gyors

Komáromi: Ne fenyegesse Müller Cecília a háziorvosokat!

17/03/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió/szg

Komáromi Zoltán szerint „már nemcsak a lóláb, hanem a ló is kilóg”, a Rogán-minisztérium meg akarta szerezni az emberek telefonszámát és email-címét az oltási regisztrációval. Ezt annak alapján mondja a DK egészségpolitikusa, hogy a regisztráció alapján kapott listákat nem a betegségek súlyossága, hanem egyszerűen születési szerint kapják.

Élesen kritizálta a kormány járványügyi és oltással kapcsolatos intézkedéseit hétfőn a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Szijjártó László a Facebookon azt írta, az egészségügyi dolgozók egyre nehezebben viselik a terhelést.

„Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság, az önök tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt. A MOK megyei elnöke szerint szinte minden háziorvos jelzi, hogy „a lakosság félrevezetése” komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban.

Azt tapasztalja: a betegek elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, és kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. A tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, esetleg fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt – írta Szijjártó László.

2021. március 17. Reggeli gyors - részlet 21.03.17. Komáromi Zoltán
11:25
00:00

Komáromi Zoltán
háziorvost, a DK egészségpolitikusát kérdeztük, aki szerint nemcsak vidéken, a fővárosban is ez a helyzet. Úgy véli: elhibázott stratégiát talált ki az operatív törzs, amelyben a militáns vonal, a belügy, a honvédelem dominál, a járványügyi szakértőket elzavarták.

A háziorvosok (a gyerekorvosok is) évtizedes rutinnal rendelkeznek az oltások beadásában, a sorrendben, tudják, ki a fekvőbeteg, tudják, hogy kinek kell a hozzátartozóját elérni, mert adott esetben ő maga nem kezeli jól a telefont. Innentől kezdve, ha kapnak száz beteg elérésére elegendő oltóanyagot, akkor őket megkeresik és néhány nap alatt beoltják.

De most a feje tetejére állították az egészet, és „már nemcsak a lóláb, hanem a ló is kilóg”, Komáromi Zoltán szerint a Rogán-fée minisztérium meg akarta szerezni az emberek telefonszámát és email-címét a regisztrációval. Azt mondta: ennek semmi értelme, csak, az, hogy a minisztériumon keresztülfussanak az adatok. Ugyanis amire hivatkoznak, hogy az egészségbiztosító adatbázisából értesítik az orvosokat arról, hogy kiket kell oltani, az nem igaz; a listát nem a betegségek súlyossága szerint, hanem egyszerűen születési dátum alapján kapják – mondta. Hozzátette: ettől egyébként nem lehetne eltérni, ha például tudja, hogy valaki a feleségével, férjével együtt regisztrált, de csak az egyikük van rajta a listán, akkor a másikukat nem olthatná be, noha egy háztartásban élnek. 

Azt is kikérte magának, hogy milyen lazán kezelik központilag az orvosi és asszisztensi munkaidőt. Van, hogy éjszaka kapnak egy emailt arról, hogy másnap késő délutánig le kell adni azoknak a 80 éven felüli embereknek a nevét, akiket oltópontra küldenek. Sőt, nekik is kell kiértesíteniük mindenkit az oltás időpontjáról. Hangsúlyozta, az orvosok mindenkit be fognak oltani lehetőségeik szerint, ahogy kapnak elég vakcinát.

Felháborítónak tartja, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos múlt pénteken közzétett egy utasítást, amely szerint 5 millió forintig büntetné azokat a háziorvosokat, akik hétvégén nem hajlandók oltani. Hangsúlyozta, ha péntekre elfogy az oltóanyag, akkor csak azért kellene bemenniük hétvégén dolgozni, hogy ne büntessék meg őket? Egyébként neki most üres a hűtője, nem kapott oltóanyagot múlt péntek óta – jegyezte meg. Felszólította Müller Cecíliát, hogy ne fenyegesse a háziorvoskat, inkább küldjenek nekik vakcinát. Szerinte összességében bántó, megalázó, ahogy bánnak a háziorvosokkal és a nővérekkel.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2021.03.17. 8:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert