„Klubrádió
Reggeli gyors

Az orvosokat is megviseli a járvány

12/03/2021 16:28

| Szerző: Klubrádió/K.K.

„Mentálisan rossz állapotban vagyunk”- nyilatkozta egy kórház Covid-részlegének vezetője. Sok a depressziós orvos és ápoló. A küzdelem szinte végeláthatatlan.

2021. március 12. Reggeli gyors - részlet 21.03. 12. Csilek András
10:47
00:00

Ha az ember naponta találkozik súlyos légúti betegségekkel, amelyeket bármelyik pillanatban el lehet kapni, akkor bizony az jár a fejében, hogy ő mikor betegszik meg. Egészségügyi dolgozók egy éve küzdenek a járvánnyal, és most azt tapasztalják, hogy egyre több a fiatal fertőzött és egyre súlyosabbak a következmények. A brit variáns agresszívebb, mint az először megismert koronavírus és gyorsabban terjed, ami elég lehangoló.

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara borsodi területi szervezetének elnöke maga is arról számolt be, hogy pszichológushoz járt, mert nehéz volt már elviselni a lelki terhet. Ilyen járványt még ő sem látott. Igaz, hogy helyi járványokat igen, betegeket a munkája természeténél fogva látott meghalni, de a Covid-19 méretei azért meglepőek.

Borsod megyében egyébként jobb a helyzet mint például Budapesten, de ez természetes, hisz ritkábban lakott, mint a főváros, nehezebben terjed a járvány. Sok a betegük, de a kapacitásuk csúcsától még messze vannak, a második hullám tetőpontján többen kerülte kórházba, mint most, és akkor sem volt fennakadás az ellátásban. Az egyértelműen látható, hogy egyre több fiatalabb ember fertőződik meg, azonban ez is logikus. Az idősotthonok lakóit jórészt beoltották, és a korosztály jelentős részét is, ők tehát védettek. A szükséges átoltottságtól még messze vagyunk, de a vakcináció folyik, és ez a lényeg.

Csilek András is határozottan állítja, hogy oltás nélkül nem lehet megállítani a járványt. Az pedig egy csoda, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült előállítani működő, hatásos vakcinákat. Az alagút vége ugyan még nem látszik, de az út, amely oda vezet, az már igen. Tapasztalata szerint az emberek fegyelmezettek, betartják a szabályokat, és a többség türelmesen vár a sorára, hogy megkaphassa az oltást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2021.03.12. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert