„Klubrádió

Március 15-én is tilos gyülekezni

12/03/2021 14:38

| Szerző: Klubrádió

Hiába jelentettek be magánszemélyek rendezvényt a fővárosban március 15-ére, azokat nem szabad megtartani – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője arról beszélt, hogy csütörtökön Európában is engedélyezték a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját, itthon a 18 éven felülieket fogják ezzel oltani.

A háromnapos hosszú hétvége előtti utolsó tájékoztatóját tartotta az operatív törzs pénteken – írja a Telex. Kiss Róbert alezredes megerősítette, hogy a hatályos jogszabályok értelmében továbbra is tilos gyűlést szervezni vagy gyűlésen részt venni, így hiába jelentett be több magánszemély rendezvényt Budapesten március 15-ére, azokat nem szabad megtartani.

A portál beszámolt Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetőjének tájékoztatásáról is, aki arról beszélt, hogy sajnos új rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma, 9011 új fertőzöttről jelentettek reggel. A harmadik hullám kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak száma, és megháromszorozódott a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma.

Azt is mondta, hogy a vírus brit mutációja nagyon gyorsan terjed Magyarországon, mint ahogy több más európai országban is. Itthon a fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 46 év, és a betegek leggyakrabban a 20 és 69 év közötti korosztályból kerülnek ki.

Folyamatosan zajlik az oltási program a már engedélyezett vakcinákkal. Ezen a héten a háziorvosok az AstraZeneca vakcinájával oltanak, és az operatív törzs azt kérte tőlük, hogy a hatvan éven felüliekkel folytassák az oltásokat. Az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik V vakcina elérhető, ezekkel oltanak a hétvégén is.

Csütörtökön Európában is engedélyezték a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját, itthon a 18 éven felülieket fogják ezzel oltani.