„Klubrádió
Reggeli gyors

A gyerekek gyorsan terjesztik a vírust

12/03/2021 15:10

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Fontos volt az iskolák bezárása, mert a gyerekek életmódjuknál, szokásaiknak fogva jelentős terjesztői a járványnak. A tüneteik általában enyhék, de nem védettek.

2021. március 12. Reggeli gyors - részlet 21.03.02. Velkey György
05:28
00:00

Nagy szerepül van a gyerekeknek a Covid-19 terjesztésében, tehát náluk is nagyon fontos a távolságtartás, a maszkviselés, a kézmosás. Ezért volt jelentős lépés az iskolák bezárása. Körükben ritkábban fordulnak elő súlyos esetek, intenzív ellátásra általában nem szorulnak, legalábbis nem olyan arányban, mint a felnőttek. A tüneteik enyhébbek, gyakran nem is jelentkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának megfertőződni.

Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról számolt be, hogy a fertőzésnek van viszont egy olyan következménye, amely gyerekeknél, kamaszoknál jelentkezik, felnőtteknél nem. Ez egy másik betegség, a koronavírus fertőzés után 4-6 héttel jön elő az úgynevezett sokszervi gyulladás. Egy nem várt immunreakcióról van szó, jellemzője a masszív láz, de bőrkiütéseket is képes okozni. Fontos tehát, hogy a fertőzött gyermek időben kórházba kerüljön. Erre a korosztályra az a jellemző, hogy hirtelen lesznek nagyon rosszul, de időnként csak bágyadtságot, lázat, aluszékonyságot, esetleg kiütéseket tapasztalhat a szülő.

Velkey György a gyermekek oltásáról úgy vélekedett, hogy fontos lenne eljutni a vakcinálásig. Igaz, hogy többféle oltást kapnak, de a Covid-19 elleni oltóanyag még annyi friss, hogy nincsenek tapasztalatok a gyerekek körében, így a tömeges oltást még nem lehet elkezdeni, de ebbe az irányba kellene haladni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2021.03.12. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert