„Köszönjük,

PSZ: Hajlandó a kormány azonnal beoltani a pedagógusokat?

9/03/2021 15:00

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nyílt levelet írt Kásler Miklós és Palkovics László miniszternek. Ebben „egyértelmű és határozott, azonnali választ várnak” arra a kérdésre, hogy a tavaszi szünet végéig beoltják-e a pedagógusok, oktatók, oktatásban dolgozók közül azokat, akik ezt igénylik.

Egyértelmű és határozott, azonnali választ vár a PSZ Kásler Miklós emberierőforrás- és Palkovics László innovációs minisztertől arra a kérdésre, hogy az óvodák-általános iskolák zárása idején, március végéig, illetve a tavaszi szünet végéig beoltják-e a pedagógusok, oktatók, oktatásban dolgozók közül azokat, akik ezt igénylik. Jelezték: március 1-jén az Emmitől és az operatív törzstől kérték ugyanezt, de csak kitérő választ kaptak, hogy a pedagógusok oltása már folyik, ugyanis sokan közülük megkapták a védőoltást életkoruk vagy veszélyeztetettségük miatt az oltási terv alapján.

Hangsúlyozták: ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat március végén, április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása. Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett – fogalmaz a szakszervezet. Gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust – tették hozzá.

Úgy folytatták: a PSZ hiába kérte, hogy a szülők otthon maradásának ösztönzésére fizessenek 100 százalékos táppénzt, miután ez nem történt meg, sok intézmény kénytelen nyitva tartani, miközben hivatalos zárásról döntött a kormány. Cserben hagyva érzik magukat a pedagógusok azért is, mert a mostani digitális átálláshoz sem kaptak segítséget, ráadásul a hátrányos helyzetű térségekben semmi sem változott.

Egy éve kéri a PSZ azt is, hogy a kormány fizessen egyszeri, 100 ezer forintot azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik kénytelenek voltak saját (megalázóan alacsony) fizetésükből eszközöket vásárolni a digitális oktatáshoz. Egy éve nem érkezett érdemi válasz, helyette ismét digitális oktatást rendeltek el országszerte – olvasható a levélben.

A PSZ tehát „egyértelmű, azonnali választ vár” Kásler Miklóstól és Palkovics Lászlótól az alábbiakra:

– Hajlandó a kormány azonnal beoltani az oltást kérő pedagógusokat, oktatókat, oktatásban dolgozókat?
– Hajlandó a kormány most kifizetni az egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt az otthon végzett digitális oktatásért?
– Hajlandó a kormány a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)