„Klubrádió

Elindult a digitális oktatás, bedöglött a Kréta

8/03/2021 10:11

| Szerző: Klubrádió

A digitális oktatás első napjának reggelén sokan azzal szembesültek, hogy használhatatlanná vált az Oktatási Hivatal által kiemelten ajánlott Kréta. A 444 szerint tíz óra körül már többen jelezték, hogy helyreállt a rendszer, lehetséges, hogy nem bírta a terhelést.

Március 8-tól az általános iskolák is átálltak a tantermen kívüli online munkarendre. Az állam által erőltetett platform, a Kréta azonban nem mindenhol működik megfelelően – írja a hvg.hu.

„Szuperül működik. Ja, nem. Egy újabb NER sikertörténet”, „Nálatok is porzik a Kréta?”, „Nálunk az egyik gyereknél nem a Krétát nyomják, ott működik is flottul az online tanítás”, „Elindult a Nem tudok belépni a Krétába verseny 2.0” – Csak néhány szülői komment hétfő reggel, amikor még csak néhány órája kezdődött el a mostani online tanítási időszak.

Máshol, bár akadozva, de működik, megint máshol nincs panasz a rendszerre.

Kréta egy több milliárd forintból fejlesztett tanulmányi rendszer, amit legutóbb a Digitális Kollaborációs Térrel is frissítettek, amit épp azért fejlesztettek ki, hogy a digitális munkarendben „szükségtelenné tegye” más oktatási szoftverek használatát.

A rendszer egyébként a 2017/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban, fejlesztésére már ezt megelőzően több százmillió forintot költöttek, azóta újabb 7-8 milliárd forintba került.