„Klubrádió
Esti gyors

Covidra koncentrálva – Hol a többi beteg?

11/03/2021 06:54

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kórházi osztályokat zártak le, szervezetek át a járvány miatt. Csakhogy más betegségek is vannak. Mi történik, most azzal, akinek ellátásra lenne szüksége?

2021. március 10. Esti gyors - részlet 21.03.10. Balogh Zoltán
07:16
00:00

Mintegy tízezer orvostanhallgatót, illetve egészségügyi képzésben részt vevő fiatalt vonnak be az oltási kampányba. Már tavaly tavasszal is vártak önkénteseket, de most még nagyobb szükség van a segítségre, hiszen 5.500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új munkaszerződést, vagyis hagyta el a munkahelyét. Többnyire szakdolgozók, tehát ápolók, szakápolók, műtősök. Több szakmai szervezet jelezte, hogy talán nem most kellene ezt a változtatást erőltetnie a kormánynak, és nem úgy, hogy az orvosok kapnak béremelést, a szakdolgozók pedig nem. Ezzel óriási bérfeszültség keletkezik a kórházakban.

Elég nagy a káosz az egészségügyi intézményekben, van ahol már bejelentették, hogy megtelt az a rész, ahol a covidos betegeket fogadni tudják, van, ahonnan elküldtek más betegségben szenvedőket. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint most mindenki a járványra koncentrál, de figyelni kellene arra is, hogy a hagyományos ellátás ne omoljon össze. Jellemző a helyzetre és a szervezettségre, hogy a kamarának nincs információja a most bevont fiatalok oltottságáról. Egyszerűen nem tudni, hogy akik részt vesznek az oltási kampányban, kaptak-e már vakcinát, vagy sem.

Az interjút a fenti lejátszóra Kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Balázs Attila.

Esti gyors
2021.03.10. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor