„Klubrádió
A lényeg

Rusvai szerint nem fog beválni a napi 500 áldozatról szóló előrejelzés

9/03/2021 13:30

| Szerző: Klubrádió

Vitatja az amerikai járványmodellező szakemberek Magyarországra vonatkozó előrejelzését Rusvai Miklós virológus. Szerinte nem lesz olyan sok áldozata a koronavírus-járvány harmadik hullámának, ahogy azt a tengerentúli elemzők jósolják. Rusvai Miklós szerint az oltási kampány és a friss zárlati intézkedésekkel megakadályozható a járvány hazai elszabadulása.

2021. március 09. A lényeg-részlet / Interjú, Rusvai Miklós - 2021.03.09.
01:10
00:00

Fenntartásokkal kezeli az amerikai járványelemzők előrejelzését a Klubrádió által megkérdezett virológus, Rusvai Miklós egyetemi tanár szerint ugyanis az adatok megállapításánál a nemzetközi járványmodellezők legtöbbször nem veszik figyelembe a már meghozott védelmi intézkedéseket, és az immunis emberek számát. 

Rusvai a Bill Gates alapítványa által támogatott intézet, az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) prognózisára reagált, mely szerint a járvány harmadik hullámában minden eddiginél több ember fertőződhet és halhat meg Magyarországon. Ahogy arról a 444.hu beszámolt, az intézet előrejelzése szerint március végén Magyarországon naponta 500 ember halhat meg koronavírus miatt, júliusig pedig több mint negyvenezer halálos áldozata lehet a járványnak. Számításaik szerint Magyarországon április elején tetőzhet a járvány, és a legjobb esetben is június vége felé csökkennek drasztikusan a számok. 

Koronavírus - Szent László Kórház
 
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Rusvai Miklós azonban hangsúlyozta, több dolgot is tudni kell egy ilyen előrejelzés értékeléséhez, így azt, hogy a hasonló prognózisok mindig aktuális adatok alapján készülnek, és a járványvédelmi intézkedések figyelembevétele nélkül. Tehát az amerikai elemzők számai csak ezek nélkül lehetnének reálisak, akkor, ha Magyarországon nem lennének a vírus terjedését akadályozó korlátozások, és ezek nem épp hétfőn szigorodtak volna, illetve, ha nem zajlana egyidejűleg oltási kampány.

A virológus felhívta a figyelmet, hogy ugyanebben az adatbázisban sokkal rosszabb előrejelzések voltak a tavaly tavaszi időszakban és az őszi második hullám során is ahhoz képest, ahogy végül valójában alakultak a halálozási számok.

Rusvai Miklós továbbra is tartja magát ahhoz a véleményéhez, hogy a most meghozott járványvédelmi intézkedések, valamint az elmúlt két hétben elvégzett oltásoknak körülbelül március utolsó hetében látszik meg a hatásuk. A járvány csúcsát így erre az időszakra várja, azt követően az oltásoknak és a zárlati rendelkezéseknek köszönhetően szerinte már csökkenhet az új fertőzések, illetve áldozatok száma.

A lényeg/Interjú Rusvai Miklóssal
2021. március 9., kedd 13.00